У четвер на донорській конференції у Лондоні з питань врегулювання сирійських гуманітарних проблем організаторам вдалося зібрати рекордну суму — понад 10 мільярдів доларів.


При цьому гуманітарні організації при ООН та їх партнери збираються витратити пожертвування не лише на закупівлю продовольства, медикаментів та облаштування притулків для біженців. «Цього разу ми хочемо досягти довгострокового ефекту в сфері шкільної освіти та створення робочих місць», — розповів представник Управління ООН з координації гуманітарної діяльності Єнс Лерке. За його словами, дати сирійським дітям гідну освіту, яка дозволить їм у майбутньому сприяти відновленню рідної країни, — один з важливих напрямів допомоги, повідомляє DW.


За даними ООН, після майже п’яти років громадянської війни внутрішніми біженцями в Сирії стали майже 6,5 млн. осіб. Ще 4,7 млн. сирійців втекли до сусідніх країн — Туреччини, Лівану, Йорданії та інших. Близькосхідні держави і гуманітарні організації зазнають великих труднощів — подекуди грошей не вистачає навіть на забезпечення таких осіб харчами.


Стабільно великий потік біженців з регіону змушує європейські уряди шукати різні рішення. Невипадково цього року серед організаторів конференції — Німеччина, Велика Британія, Норвегія, Кувейт тощо. До Лондона з’їхалися лідери майже 70 держав.


За словами прем’єр-міністра Великої Британії Девіда Кемерона, донори пообіцяли виділити 6 мільярдів доларів у цьому році, а решту 5 мільярдів — упродовж наступних чотирьох. Також він наголосив, що раніше ніколи за один день не вдавалося зібрати таку велику суму на гуманітарний проект.