Із початку року український уряд припинив оплачувати з бюджету харчування учнів початкових класів. «Голос України» продовжує вивчати ситуацію в регіонах, де на місцеву владу тепер покладено фінансування шкільних сніданків та обідів. Батьки стривожені, чиновники шукають резерви. Детальніше — від власних кореспондентів газети.

Дніпропетровськ. Учні шкіл і дошкільних дитячих закладів мають харчуватися за рахунок міського бюджету. Таку тезу висунув в. о. першого заступника міського голови Дніпропетровська Дмитро Погрєбов.
— Я поки що не знаю, чи є в міста на це гроші, оскільки бюджет ще не прийнято, — зазначив Погрєбов, — але саму можливість ми обов’язково розглядатимемо.
Також, на думку чиновника, система, коли в кожній школі функціонувала власна їдальня, себе вичерпала. Дніпропетровську час переходити на світову практику:
— Система, коли в кожній школі й дитячому садку своя їдальня, свої кухарі й меню, зовсім не раціональна, це вчорашній день, ніде в цивілізованому світі такого вже немає. Нашому місту потрібен один централізований комбінат дитячого харчування, який має готувати їжу всім. А на місцях її повинні тільки розігрівати.
За словами Дмитра Погрєбова, це масштабний і амбіційний проект, але саме таким, в ідеалі, бачиться майбутнє шкільних їдалень.

Аркадій АВРАМЕНКО.

***

Кіровоградська область. У регіоні спромоглися забезпечити учнів 1—4-х класів безплатним харчуванням на всі 100 відсотків.
Як повідомив директор департаменту освіти і науки ОДА Володимир Табoранський, загалом в області 36 747 учнів початкової школи. Пільговиків із них лише дев’ять відсотків. Можливість забезпечити безплатним харчуванням решту дітей почали шукати на місцях.
Проблему тимчасово вдалося вирішити за рахунок місцевих бюджетів та спонсорської допомоги. У дев’яти районах, об’єднаних Маловисківській та Компаніївській громадах проблему знято до кінця поточного року.
Рішення про забезпечення харчування учнів 1—4-х класів протягом І півріччя прийняте в чотирьох районах, у містах Знам’янка, Кіровоград та Олександрія. Та поки що лише на І квартал — у Долинському районі та місті Світловодськ.
«Середньозважений обід» для школяриків за рахунок місцевих бюджетів має потягти на 5 грн. 96 коп. (у 2015 році — 5,07 грн.). Найвищі показники вартості харчування, за даними департаменту освіти і науки, очікуються в школах Олександрійського (11,24 грн.), Петрівського та Кіровоградського (10) й Добровеличківського (9,3 грн.) районів. Найнижчий (5 грн.) — в обласному центрі та деяких районах.

Петро МЕЛЬНИК.

***

Закарпатська область. Керівник ОДА Геннадій Москаль доручив міським і головам райдержадміністрацій затвердити програми, які передбачатимуть фінансування харчування школярів із місцевих бюджетів.
Голова ОДА зажадав від керівників місцевого рівня відшукати власні можливості, щоб діточки не відчували себе обділеними державою.
За словами Г. Москаля, у районних бюджетах є залишки коштів за минулий рік, яких вистачить на безплатне харчування всіх учнів початкових класів. Це можна здійснити, якщо прийняти в містах та районах відповідні програми. «Діти не можуть зрозуміти, чому одних годують, а других — ні, тому на Закарпатті всі вони без винятку будуть забезпечені безплатним харчуванням», — запевнив Г. Москаль.

Василь НИТКА.

***

Луганська область. Усі місцеві бюджети регіону виділили кошти на шкільне харчування, отже, 21 245 учнів 1—4-х класів обіди отримуватимуть. Щоправда, вартість харчування в регіоні різна, залежно від можливостей громад. Зокрема, у Новоайдарському, Старобільському, Троїцькому районах вона становить нині 5—6 гривень на дитину на день. У Станично-Луганському, який, до речі, більше за інші регіони постраждав від бойових дій і потерпає від обстрілів й сьогодні, на обід дитини виділили 9 грн. 20 коп., місто Сєверодонецьк — 10 грн.

Павло ВОРОНЦОВ.

***

Івано-Франківська область. На сайті петицій до івано-франківської міської влади з’явилося звернення щодо повернення безплатного харчування для дітей молодших класів. Батьки просять відновити безплатні гарячі сніданки та обіди учням початкової школи, мотивуючи це тим, що «наші заробітні плати не ростуть, а витрати з кожним днем збільшуються». Натомість навіть готові поступитися нещодавно запровадженим безплатним проїздом у маршрутках за учнівськими квитками. Нагадаємо, що згідно з наказом управління освіти та науки міськвиконкому тільки чотири пільгові категорії школярів харчуватимуться коштом міського бюджету.

Галина БРУХАЛЬ.

***

Сумська область. У обласному центрі склали графік проведення конференцій, де батьки самі визначатимуть, на які гроші харчуватимуться їхні діти. Такі заходи пройдуть у 32 школах та гімназіях, 6 навчально-виховних комплексах і 33 дитсадках.
Міська влада обіцяє, що нинішнього року батьки «скидатимуться» наполовину менше, ніж минулого, однак за рахунок чого буде досягнуто такого результату, незрозуміло. 13 січня Сумська міськрада прийняла рішення, яким визначила, що з 1 січня вартість харчування вихованця дитсадка становить 15 грн. на день. 60% цих коштів мають вносити батьки, і лише 40% компенсуватиме бюджет. Школярів 1—4-х класів міськрада вирішила нагодувати за 7 грн., але за гроші громади харчуватимуться лише пільговики.

Володимир ЧЕРНОВ.

***

Вінницька область. Як і раніше, отримують гаряче харчування в регіоні школярі 1—4-х класів та учні 5—11-х класів з малозабезпечених сімей. «Закон дозволяє використати на розвиток навчальних закладів кошти, що не витрачені в рамках освітньої субвенції минулого року, — каже заступник голови Вінницької ОДА Ігор Івасюк. — Такі залишки у нас є фактично у всіх районах, тож рекомендували спрямувати їх на харчування учнів». За словами посадовця, переважна більшість освітніх закладів уклала інвестиційні угоди з сільськогосподарськими підприємствами, фермерами та підприємцями на надання продуктів. Отримують їх школи безплатно.

Віктор СКРИПНИК.

 

 

 

Не кожен учень тепер може отримати такий обід у стінах школи.

 

 

 

У їдальні школи № 35 Дніпропетровська.

Фото надані Дніпропетровською ОДА.