Уже цього року громадяни України почнуть отримувати біометричні паспорти. Про це під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів повідомив прем’єр Арсеній Яценюк. Зазначимо, що засідання відбулося за участі єврокомісара з питань розширення та європейської політики сусідства Штефана Фюле та комісара Євросоюзу з питань бюджету і фінансового планування Януша Левандовського.

За словами глави уряду, під час засідання було схвалено остаточний пакет законодавчих ініціатив, які необхідні для переходу України до другої стадії безвізового режиму.

«Ми плануємо протягом цього року почати видавати біометричні паспорти», — зазначив глава уряду. Продемонструвавши присутнім зразок документа, А. Яценюк запевнив, що «вартість такого паспорта буде вдвічі меншою, ніж сьогодні продається однією приватною компанією». При цьому прем’єр повідомив, що серед пакета схвалених учора документів, які необхідні для введення безвізового режиму з Європейським Союзом, є затверджена форма паспорта з біометричними даними.

«Йдеться про те, що буде прийнято рішення, які дають можливість Україні в найкоротшій перспективі спільно з європейськими партнерами завершити процедуру переходу до безвізового режиму», — сказав А. Яценюк.

Одним з підписаних документів є проект закону про біженців і осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту. «Прошу забезпечити невідкладну подачу цього законопроекту і проходження в українському парламенті», — сказав він.

Ще один документ — це рішення самого Кабінету Міністрів України про оформлення, видачу, обмін, вилучення, повернення державі знищеного проїзного документа біженця.

Прем’єр також підписав проекти законів про внесення змін до деяких законів України про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, а також щодо соціального захисту бездомних осіб та безпритульних дітей. Ці проекти законів, за його словами, були опрацьовані з європейськими партнерами.

Крім теми запровадження безвізового режиму, із делегацією Європейської комісії також обговорюватимуться питання енергетики, боротьби з корупцією, макроекономічної стабілізації, реформи юстиції, транспортної системи. «Це те, чого потребує сьогодні Україна, на що спрямований український уряд і під що ми отримуємо технічну і фінансову допомогу європейських партнерів», — сказав А. Яценюк.

Ш. Фюле у своєму виступі зазначив, що Євросоюз прискорить введення спрощеного візового режиму для українців. «З нашого боку ми прискорюватимемо лібералізацію віз для українців. Ми побачили, які рішення і законо-проекти в надзвичайно короткі строки вирішують питання лібералізації візового режиму. Сподіваюся, що ми скоро перейдемо з першого до другого етапу цього процесу», — сказав єврокомісар.