У такому разі аграрії можуть сподіватись на хороший урожай озимих культур.
Нині ситуація на ланах Хмельниччини особливого занепокоєння не викликає. Під цьогорічний урожай озимі на зерно та зелений корм, включаючи ріпак, у господарствах усіх категорій посіяно на площі майже 315 тисяч гектарів. Порівняно з попереднім роком це на дві тисячі більше. Однак дещо змінена структура посівів. На 23 тис. га збільшено клин зернових, і тепер їх загальна площа становить 260 тисяч.
Як повідомили у відділі рослинництва обласного департаменту агропромислового розвитку, 92 відсотки площ під зерновими перебувають у доброму та задовільному стані. Дещо гірша, але не проблемна, ситуація із посівами озимого ріпаку. Тут під таку ж оцінку підпадає лише 86 відсотків площ, це майже шість тисяч гектарів. Загалом він займає на 22 тисячі гектарів менше, ніж торік, і тепер ріпаковий клин становить 52 тисячі. Найважче тим рослинам, які посіяно у пізні строки. Вони не встигли набрати достатньої маси і розмірів до настання холодів. Саме ці ділянки опинилися під загрозою вимерзання під час сильних холодів.
Ще одна культура, доволі чутлива до низьких температур, — озимий ячмінь. На безсніжних полях він витримує падіння температурного стовпчика не більш як до дванадцяти градусів морозу. Та його рятував сніг на полях. Фахівці стверджують, що лише сантиметр такого покрову збільшує критичний температурний показник на три—чотири градуси.
Взагалі, спрогнозувати поведінку природи до кінця зими доволі важко. Агрономи пригадують події кількарічної давності, коли буквально на порозі весни різке зниження температури призвело до загибелі практично всіх посівів озимого ріпаку. Тоді із сорока тисяч гектарів залишилось не більше півтори сотні. Перешкодити такому розвитку подій неможливо.
Найбільше побоюються, щоб зимовий дощ не змінився різким заморозком. Тоді на поверхні грунту утворюється крижана кірка, котра призводить до загибелі посівів. У такому випадку вони страждають від нестачі повітря і просто «задихаються». Теоретично агрономи радять бути готовими і до такої ситуації. Адже є спеціальні технології боронування, котрі розбивають небезпечну ожеледь. Але практично до таких затратних механізмів мало хто вдається.
У господарствах сподіваються, що сильний мороз все-таки не випалив посіви, а відлига не призведе до аномальних явищ на полях. Та лише на милість природи не покладаються. У сільгосппідприємствах вже тепер запасаються добривами, аби навесні вчасно провести підживлення і запустити активні механізми росту.

Хмельницька область.