Перший в історії Криму спалах африканської чуми свиней стався наприкінці січня й уже почав обростати різними чутками. Приблизні збитки місцевих господарств і бюджету через захворювання оцінюють у мільйон доларів.
Достеменно відомо, що заражені тварини виявлено у фермерському господарстві «Мартінс» у Роздольненському районі. Одразу поповзли чутки, і це лунало навіть із офіційних вуст, що чуму підкинуто з материкової частини України і, мовляв, це диверсія проти кримчан. Але потім виявилося, що свині заразилися від кормів, які завозили з території російського Краснодарського краю.
Тварин, а це понад півтисячі голів, почали знищувати. У селах, які потрапили до карантинної зони, їх викуповують для подальшої утилізації. М’ясом заборонили торгувати на всіх ринках півострова, скасували традиційні сільськогосподарські ярмарки. Продають свинину нині лише в спеціалізованих фірмових магазинах чи великих торговельних мережах.
Тож у Криму, що б не говорили високі посадовці, є дефіцит м’яса. Після припинення поставок з материкової частини України його почали постачати з Воронезької, Білгородської областей і Краснодарського краю. Власне виробництво на півострові становить не більш як 25—30%. Одним із найбільших місцевих виробників м’яса є холдинг «Скворцово». Його власником є «міністр» сільського господарства Криму Віталій Поліщук, який всіляко лобіює інтереси свого виробництво, яке вже стає сімейним бізнесом. До того ж, деякі експерти вважають, що ситуацію з африканською чумою було створено штучно, щоб поступово витиснути з бізнесу найближчих конкурентів. Крім того, через заборону торгувати м’ясом на ринках покупці пішли в магазини. А найрозвиненіша мережа — саме у досить наближеного до «міністра» підприємства.
Також варто згадати й той факт, що підприємство «Мартінс» було створено громадянином Німеччини Віллі Мартінсом. Рід Мартінсів переселився до Криму у часи Катерини ІІ і відігравав значну роль у житті півострова. Родину Віллі з початком війни в 1941 році було репресовано й вивезено в казахські степи. Повернувся на півострів він лише з розпадом СРСР і зайнявся сільським господарством. Зокрема, почав вирощувати в роздольненських степах таку культуру, як сафлор. Це рослина, олію з якої Мартінс постачав до ресторанів Швейцарії, Франції й Німеччини.
Фермер підозрює, що корми навмисне хтось заразив. Остаточну крапку в цій справі поставить розслідування, яке нині проводять правоохоронці.
А тим часом ще один осередок зараження АЧС зафіксували вже в одному з господарств Білогірського району Криму. Відповідних заходів щодо протидії поширенню цього надзвичайно небезпечного для свиней, але безпечного для людини захворювання вживають у Краснодарському краї, де вже протягом трьох останніх років фіксують постійні спалахи чуми у свиней.

Крим.