На Закарпатті аферисти з Держгеокадастру, визнавши дерева об’єктами нерухомості, продали виділену АТОшникам землю.

Саме ця оборудка із землею, за словами голови Закарпатської ОДА Геннадія Москаля (на знімку), яскравий приклад того, що жодної децентралізації, про яку стільки говорять останнім часом, немає.
«Раніше в областях існували управління земельних ресурсів ОДА, які виділяли землю поза межами населених пунктів. Обласна рада приймала рішення, а облдержадміністрація оформляла документи, — аргументує свою думку Геннадій Москаль. — Однак за Януковича земельні ресурси жорстко централізували — віддали в підпорядкування Києву, який не бачить, що коїться у Воловецькому, Виноградівському чи якомусь іншому районі. І назад на місця віддавати повноваження не хочуть. Скидають на місця лише те, що викликає головний біль, наприклад, фінансування профтехосвіти. Тому всі розмови про реформу — це пусті балачки, ніякої реальної децентралізації Київ не хоче!»
Зловживання виявили після того, як учасники АТО, котрим виділили землю, з’ясували, що ділянки вже продані іншим людям, і прийшли скаржитися до керівника регіону, повідомляє прес-служба облдержадміністрації.
— Оскільки земля знаходиться поза межами населених пунктів, її виділили не міські чи сільські ради, а управління Держгеокадастру, — констатує голова ОДА. — І коли учасники АТО прийшли оформляти документи, то виявили, що ділянки продані іншим особам. До того ж за дуже дивною схемою. Аферисти купили фруктові дерева, які ростуть на ділянці, а потім подали в Держгеокадастр документи, що хочуть приватизувати землю під цими деревами, які виступають об’єктами нерухомості! І Держгеокадастр справді визнає дерева об’єктами нерухомості, віддає землю під приватизацію і вносить про це відомості в єдиний земельний кадастр. Це повний абсурд, але так зроблено? — обурюється керівник області. — Працівник Держгеокадастру, що провів цю оборудку, втік на лікарняний, але його немає ні в лікарні, ні вдома. А люди ходять скаржитися в ОДА. Я цілком поділяю їхнє обурення, але вплинути безпосередньо на Держгеокадастр не можу, оскільки він напряму підпорядковується Києву. Тепер треба звертатися в правоохоронні органи, відкривати кримінальні провадження, скасовувати відомості в земельному кадастрі через суд і т. д., що займе купу часу... До того ж це далеко не єдина афера із землею на Закарпатті.
За такою ж схемою, каже Г. Москаль, приватизували величезні площі виноградників у Виноградівському районі, визнавши об’єктами нерухомості виноградні кущі. А у Воловецькому районі (де взагалі безземелля, одні лише гори) купу землі поза межами сіл віддали «лівим» студентам із Львівської та Івано-Франківської областей: «Все тільки тепер починає спливати, а я пожинаю плоди!»

Ужгород.