Про це стало відомо із доповіді Голови Служби безпеки Василя Грицака та Генерального прокурора Віктора Шокіна Президентові Петру Порошенку (на знімку). Главу держави поінформували про нововиявлені важливі обставини в слідстві з розслідування злочинів проти Майдану.

Як повідомив керівник СБУ, в ході розслідування матеріалів кримінальних проваджень, пов’язаних з подіями Революції Гідності 2013—2014 років, Службою безпеки вжито низку оперативно-розшукових заходів, в результаті яких виявлено фрагменти 23 одиниць вогнепальної нарізної зброї, з якої стріляли на Майдані. Зброя була пошкоджена механічним способом, спилено ідентифікаційні номери. За результатами проведеної експертизи ідентифіковано 12 з 23 одиниць зброї.

«Із великою долею ймовірності можна сказати, що це фрагменти 22 автоматів Калашникова та одного кулемета Калашникова. Окрім цього — один ствол дванадцятого калібру мисливської гладкоствольної зброї», — сказав В. Грицак. За його словами, після отримання висновків експертизи відповідні матеріали надіслано до Генеральної прокуратури та МВС.

Водночас Генеральний прокурор зазначив: «Слідством доведено повністю та беззаперечно, що з цієї зброї вбивали майданівців». В. Шокін пообіцяв найближчим часом поінформувати, в яких конкретно випадках вона використовувалась.

Президент наголосив: усі винні в розстрілі героїв, у тому числі й ті, хто віддавав злочинні накази, мають бути покарані. Ці матеріали «суттєво збільшують доказову базу для притягнення до відповідальності конкретних посадових осіб, причому не лише тих, хто вбивав з цієї зброї, — сказав П. Порошенко. — Ми можемо прослідкувати і тих, за чиїм наказом ця зброя видавалася, замовників і організаторів вбивств».

Для того, щоб покарати всіх винних, Верховна Рада на найближчій сесії має внести зміни до закону про заочне правосуддя, передає слова Президента прес-служба глави держави.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).