Під таким гаслом у багатьох містах цими вихідними відбулися протестні акції проти російських банків. Так, в Одесі організатори закликали містян бойкотувати «Сбербанк России», «ВТБ», «Промінвестбанк» та інші фінансові установи країни-агресора. Громадські активісти стверджували, що зазначені компанії належать найближчим соратникам Путіна, а також причетні до фінансування терористичних угруповань на сході України.


Схожий інцидент не оминув і Крим. Днями у Сімферополі відділення Російського національного комерційного банку, що на вулиці Пушкіна, невідомі облили чорною фарбою. У соціальних мережах користувачі одразу почали постити фото, дехто вважає це помстою конкурентів, оскільки раніше в цьому приміщенні було розміщено інший банк. Утім, не виключена й протестна версія, адже в Криму дедалі більше громадян нарікають на погіршення життя.

У Харкові понад 30 осіб також влаштували акцію протесту біля двох відділень «Сбербанка Росії». Активісти заклеїли вхідні двері наліпками «Не спонсуй окупанта» та іншими, після чого пішли до центрального відділення, де вилили біля входу червону фарбу і висипали гільзи. Пікетувальників супроводжувала велика кількість правоохоронців.


У Дніпропетровську перед відділенням «Сбербанка Росії» молоді люди в балаклавах тримали в руках транспарант із написом «Не підтримуй окупантів».


Проте наймаштабнішою акція була у столиці. Активісти з гучномовцем пройшлися вулицями, закликаючи киян не користуватися російськими фінансовими установами та звинувачуючи банки з російським капіталом у фінансуванні окупації України. Активісти також вимагали їх націоналізації. Крім того, вони витягли транспарант з написом «Ні російським АЗС». Як відомо, щоб уникнути ексцесів деякі російські заправки просто міняють свої назви. Тож активісти нагадали, що назва не змінює суті. Перед входом до одного з відділень «Сбербанка Росії» активісти влаштували перфоманс, заливши вхід до установи кров’ю, в яку вкинули гільзи. А на вікнах «Промінвестбанку», який розташовано поруч, залишили напис «Геть окупантів».


Вл. інф.

 

 

На знімках: Сімферополь, Крим, відділення РНКБ на вул. Пушкіна, облите чорною фарбою (вгорі); Одеса. Активісти під час акції протесту проти функіонування російських банків і компаній в Україні біля відділення «Сбербанка России».