Представники демократичних політичних сил: «Самопоміч», «Батьківщина», «Свобода», «Демократичний альянс», «Громадянська позиція», «Республіка», «Сили людей» та «УКРОП» виступають за обов’язкове проведення виборів до районних рад Києва. Про це вони заявили під час спільного брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі.

Нагадаємо, перегони до столичних районних рад мали відбутися 27 березня цього року. Але 27 січня Окружний адміністративний суд Києва виніс ухвалу, якою фактично зупинив виборчий процес. Таку ситуацію представники політсил вважають неприйнятною.

«Ніколи в історії незалежної України не було такого, щоб будь-який суд своїм рішенням зупиняв хід перегонів. Рішення окружного суду міста Києва — це прецедент», — зауважив голова фракції «Самопоміч» у Київській міській раді Сергій Гусовський.

На думку секретаря фракції «Батьківщина» у Київській міськраді Світлани Меліхової, влада просто боїться виборів. Нині, зауважила вона, районні адміністрації використовують гроші киян на власний розсуд. Депутати Київради не мають впливу на їх розпорядження. Однак після волевиявлення ситуація зміниться докорінно: голови районних рад автоматично мають бути призначені головами райдержадміністрацій.

«Те, що відбувається з місцевим самоврядуванням у Києві, перекреслює всі заяви влади про децентралізацію. Хіба можна говорити про децентралізацію, коли в столичних районах, які є найбільшими в країні, існує пряме президентське правління — де призначені указом Президента голови адміністрацій взагалі не зважають на думку громадян», — переконаний Юрій Сиротюк, голова фракції «Свобода» в Київраді.

На його думку, електоральні вподобання громадян дещо змінилися останнім часом. Тож результати волевиявлення можуть стати холодним душем для певних політичних сил. «Але це не означає, що вибори повинні бути зупинені або перенесені. Рішення про волевиявлення районних рад столиці ухвалено і воно має бути реалізоване», — констатував він.

Отож представники демократичних сил закликають киян приєднатися до активістів і виборювати право на місцеве самоврядування. Власне, вони вже звернулися з відкритим листом до Президента. У ньому просять звернути увагу на процеси, що відбуваються, які, на їхню думку, пов’язані з судочинством та загалом з політичною кризою. «Ми переконані: виборам до районних рад у Києві бути. І ми робимо для цього все від нас залежне», — наголосив Сергій Гусовський. Зокрема, звертатимуться й до суду.

Наразі старт кампанії мав розпочатися шостого лютого. Центральна виборча комісія, для якої рішення Окружного адмінсуду стало несподіванкою, подала на нього апеляційну скаргу. Розгляд апеляції має відбутися 11 лютого. Водночас ЦВК звернулася по роз’яснення ухвали Окружного адміністративного суду. У ньому сказано: «Центральна виборча комісія та інші виборчі комісії повинні утриматися від вчинення дій на виконання зупиненої постанови, що пов’язані з початком виборчого процесу, підготовкою та проведенням виборів депутатів районних у місті Києві рад 27 січня 2016 року, у тому числі пов’язаних з формуванням нових складів районних у місті Києві виборчих комісій, реєстрацією кандидатів, фінансуванням підготовки та проведення виборів тощо».

Тож коли і, головне, чи відбудуться вибори до районних рад Києва взагалі — питання поки що відкрите.

Точка зору

Голова Комітету виборців України Олексій Кошель: «Від того, що у Києві з’явиться майже 500 депутатів райрад, навряд чи механізм управління містом поліпшиться. І, до того ж, не забуваймо, що це призведе до серйозних витрат із міського бюджету, починаючи з логістичних питань, закінчуючи тим, що депутати отримують бюджетні кошти на свою роботу з виборцями. Доцільніше було б такі витрати бюджету спрямовувати не на підтримку роботи нової армії депутатів районних рад, а на розвиток органів самоорганізації населення — надання їм реальних повноважень і створення ефективної законодавчої бази для їхньої діяльності».