Північна Корея, всупереч застереженням багатьох країн і міжнародних організацій, здійснила запуск балістичної ракети зі свого полігона «Сохе», розташованого на заході країни, неподалік кордону з Китаєм і за 200 км від Пхеньяна. Сталося це о 9.00 ранку в неділю за місцевим часом. Через 9 хвилин 46 секунд, як стверджували північнокорейські ЗМІ, космічний апарат вивів на орбіту супутник «Кванменсон-4» з періодом обертання навколо Землі 94 хвилини. Радіо та телебачення КНДР передали повідомлення про «чергову перемогу країни в освоєнні космічного простору», яка стала «найщирішим подарунком науковців великому товаришу Кім Чен Ину».

 

Водночас країни-сусіди і весь світ завмерли в напруженні від чергової провокації північнокорейських властей. Уряд Японії першим через систему оповіщення J-Alert поширив інформацію про запуск ракети. Через 10 хвилин її політ було зафіксовано над повітряним простором Окінави. Один із фрагментів ракети упав за 150 км від Корейського півострова в Жовтому морі, другий — за 250 км у Східно-Китайському морі, третій — буквально за два кілометри від території Японії у Тихому океані.


Уже зранку прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе скликав Раду національної безпеки країни і доручив зібрати всю можливу інформацію про запуск ракети. Японський уряд заявив рішучий протест КНДР — уже третій за останні 5 днів. Крім того, влада має намір посилити свої санкції проти КНДР. Японія закличе й інші країни «Великої сімки» підтримати їх і водночас «активно домагатиметься ухвалення нової резолюції 
Радбезу ООН і більш жорстких покарань з боку міжнародного співтовариства».


Реакція світу була швидка. Засідання Ради Безпеки ООН з ініціативи урядів Японії, Південної Кореї та США відбулося уже в неділю ввечері. Підсумок — рішуче й одностайне (зокрема, і Росії з Китаєм) засудження провокативних дій КНДР стосовно запуску балістичної ракети дальнього радіуса дії.


Водночас Південна Корея та США вирішили почати офіційні переговори про розміщення на Корейському півострові протиракетних комплексів системи THAAD, які спрямовані на ураження ракет середньої та малої дальності. Установка розширить радіус перехоплення ракет з 20—35 до 200 кілометрів.


Трохи згодом стали відомі найцікавіші «деталі» запуску. Очільник Національної розвідслужби Південної Кореї звинуватив Росію у допомозі КНДР у здійсненні її ракетної програми, що суворо заборонено резолюціями Ради Безпеки ООН. За інформацією агентства «Yonhap», Лі Бьон Хо на закритому брифінгу повідомив депутатам парламенту, що «важливі деталі для ракети, швидше за все, було одержано з Росії». Інформація поширилася, і ось уже віце-прем’єр і куратор космічної галузі Росії Дмитро Рогозін у властивій йому манері відповів, що це «повна нісенітниця та ахінея, яка навіть на півпроцента не відповідає дійсності».


Депутат південнокорейського парламенту Лі Чхоль Ву заявив, що обстеження уламків ракети, які впали неподалік південнокорейського острова Чеджудо, засвідчило: деякі важливі деталі були справді зроблені в Росії. І взагалі супутник, який виносила ракета, був більше для маскування. Інший південнокорейський політик представник партії «Сенур» Чі Чхоль Ву підтвердив: якщо навіть супутник запущено в космос, він не зможе виконувати свою роль, адже важить у кілька разів менше потрібного.


Далі — більше: генсек японського уряду Йошіхіде Суґа заявив, що уряд перевіряє дані про ймовірний провал пуску ракети КНДР. Як повідомляє агентство Кіодо, в результаті запуску ракети на орбіті «літає» два об’єкти: третій ступінь ракети та головна частина, яка від неї відділилася. Тому військові поки що уникають називати об’єкт на орбіті Землі супутником.


То що ж запустив у космос Пхеньян?


Водночас в уряді Південної Кореї заявляють, що КНДР готується до проведення чергового ядерного випробування. Пхеньян продовжує небезпечно провокувати світ.

Токіо.