Насамперед необхідно зрозуміти, що означає саме слово «корупція»? Бо не всі розуміють значення цього явища і до чого призводить воно суспільство та й людину, яка живе у ньому. Корупція — це підкуп і продажність політичних діячів, а також державних чиновників, тобто своєрідна «торгівля» повноваженнями з метою отримання особистої вигоди: посад, депутатських місць у владі, грошей, землі, тощо. І у нас створені прекрасні умови для розквіту корупції, вона зростає, немов гриби після осіннього дощу. Вона пронизала все наше суспільство зверху до низу. За гроші можна придбати довідки, скласти заліки й екзамени, здобути дипломи, паспорти, звання, нагороди, гарні посади і навіть депутатські крісла.


Корупція роз’їдає суспільство, мов іржа залізо, знищує всі основи людської моралі, створює умови для безчестя, недовіри, викорінює порядність і доброту.


Капітал міцно злився із владою — так народилися олігархи, які мають у приватній власності цілі галузі економіки. А відтак, легко маніпулюють ціновою політикою. Час від часу Антимонопольний комітет повідомляє про факти монопольної змови нафтотрейдерів. Та ситуація, на жаль, не змінюється. Доходить до того, що олігархи вже мають особисте представництво у владі всіх рівнів. І це — головний біль нашого народу.


А що робиться внизу? Викладач бере гроші у студента, щоб поставити залік за невивчену дисципліну. Обидві сторони начебто задоволені. Але чи той викладач хотів би лікуватися у такого горе-терапевта? А чи хочете ви, щоб такий спеціаліст у судочинстві розглядав вашу цивільну справу? Цей перелік можна продовжувати...


Те, що ми маємо сьогодні — падіння життєвого рівня, війну на південному сході країни, що несе загибель наших людей — військових і цивільних, руйнування на Донбасі дитячих садків, лікарень, промислових підприємств — це все теж наслідки корупції, продажності місцевої еліти чужим інтересам. За даними міжнародних організацій, Україна стоїть поруч із найкорумпованішими країнами.


Корупція розростається, мов ракова пухлина на тілі суспільства. Кожен день ми чуємо про гучні олігархічні справи. Та чому досі нікого не покарано? Адже саме невідворотність покарання може зупинити нечистих на руку державних чиновників та посадовців.


Ми маємо останній шанс для порятунку держави. Запрацювало Національне антикорупційне бюро України. Давайте діяти рішуче усім суспільством. Не давати хабарів чиновникам і нічого не брати. Вже час це зробити! Коли всі дружньо візьмемося, результат буде миттєвим.


Анатолій КОВАЛЬКО.


Дніпропетровськ.

Мал. Миколи КАПУСТИ.