Двох лідерів найбільшої на території Криму банди «Башмаки», що наводила жах на бізнес у лихі 90-ті, затримали в Сімферополі за скоєні двадцять років тому вбивства. У 1990-х роках Віктором Башмаковим, звідки й пішла назва банди, було організовано злочинну групу, до якої входило понад тисячу людей. Вони скоювали злочини не тільки в Криму, а й в інших регіонах України — зокрема, у Запоріжжі, Києві, Харкові, Херсоні. Затримані Олександр Данильченко і Микола Кожухар після загибелі їхнього «боса» в 1994 році очолили угруповання. Суд у Сімферополі в неділю ухвалив рішення про їхній арешт на два місяці, до 6 квітня.
Під час нападів члени банди діяли з особливою жорстокістю, застосовували до потерпілих катування, позбавляли їх життя, заволодівали їхнім індивідуальним майном. На озброєнні «Башмаків» була велика кількість вогнепальної й холодної зброї, вибухових пристроїв і вибухових речовин.
Правоохоронці України вже притягали членів банди до відповідальності. Одна з останніх справ розслідувалася 2014 року щодо одного з лідерів «Башмаків» Юрія Молдавана. Під час арешту в одному з київських готелів у нього було вилучено два автомати, штурмову рушницю, пістолет, холодну зброю, димове обладнання, гумові кийки, жезл працівника ДАІ, а також пластикові стрічки, адаптовані для фіксації рук і ніг. У червні 2014 року двоє «авторитетів» зникли.
А один з останніх вироків у Криму бандитам цього ОЗУ було винесено в листопаді 2013 року. Апеляційний суд Криму залишив у силі вирок Центрального суду Сімферополя щодо сімох членів бандформування «Башмаки». Тоді вироком Центрального райсуду злочинців засудили до покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 10 до 15 років з конфіскацією майна. Прокуратурою була повністю доведена провина бандитів у здійсненні на території Криму в 1993—1999 роках низки особливо тяжких злочинів, у тому числі восьми навмисних убивств і чотирьох замахів на життя людей, а також викрадень людей і вибухів комерційних установ.
Цікаво, що й перебуваючи в ув’язненні, багато хто з «Башмаків» не заспокоювалися, організовували з в’язниць пограбування й скоєння інших злочинів. Це стосується насамперед «Льоні Бєшеного», одного з «башмаковських» авторитетів. На рахунку останнього — убивство підприємця, арешт, втеча з психлікарні, тривале перебування в розшуку й 13-літній строк. Він зумів, перебуваючи в ув’язненні в Луганську, координувати дії грабіжників, котрі нападали на ювелірні магазини в Луганській і Донецькій областях, та викрали понад мільйон гривень.
Банда «Башмаків», разом з іще не менш впливовим кримським угрупованням «Сейлем», активно брала участь у владі. Її члени обиралися депутатами місцевих рад і Верховної Ради АР Крим, очільниками міст.
Найгучнішу справу, з дивними наслідками, було порушено стосовно депутата кримського парламенту й одного з футбольних функціонерів сімферопольської «Таврії», Рувіма Аронова. У 2006 році його було оголошено у міжнародний розшук і затримано через два роки, 2 березня 2008 року, у київському міжнародному аеропорту «Бориспіль». Дивина полягала в тому, що стосовно Аронова було порушено кримінальну справу щодо участі в ОЗУ, де йому інкримінували організацію вбивств, але засудили за фактом автоаварії й незабаром його звільнили.

Сімферополь.