24 грудня 2015 року законом № 909 внесені зміни до Податкового кодексу (ПК) України. Одне з них стосується оподатковування нерухомості.

 

Насамперед слід звернути увагу на те, що останні зміни в оподатковуванні нерухомості ми відчуємо наступного року, тому що оподатковування здійснюється за підсумками минулого року. Тож цього року за нерухомість фізичні особи платитимуть за нормами, що діяли 2015 року, на підставі податкових повідомлень-рішень, які надсилатимуть контролюючі органи до 1 липня 2016 року. А юридичні особи сплачуватимуть вже за новими нормами. Строк сплати податку: для фізичних осіб — раз на рік (до 28 серпня 2016 року), а для юридичних осіб — щокварталу (до 30 квітня 2016 року, 30 липня 2016, 30 жовтня 2016, 30 січня 2017 року). Фізичні особи повинні заплатити податок протягом шістдесяти днів від дня одержання повідомлення. Інакше до податку додасться ще й штраф (10 % від суми податку при оплаті з порушенням протягом 30 днів і 20 % — якщо прострочення буде понад місяць).


Фіскали рекомендують платити податок і в тому випадку, якщо повідомлення до 1 липня не прийшло. Платникові податків у такому разі краще звернутися до податкової за місцем реєстрації для того, щоб фіскали здійснили розрахунок суми оподатковування та вказали рахунок для зарахування оплати податку.


Нагадаємо, що податком обкладається і житлова (квартира, будинок), і нежитлова нерухомість, у тому числі й господарські будівлі (сараї, хліви, гаражі, літні кухні, майстерні, вбиральні, льохи тощо). База оподатковування не змінилася — це загальна площа об’єкта житлової і нежитлової нерухомості, у тому числі його частин.


Пільги також залишилися колишніми: не платитимуть податок власники квартир до 60 кв. м і будинків до 120 кв. м (або будинку й квартири загальною площею до 180 кв. м). Податок платиться за кожний понаднормовий квадратний метр зазначеної площі за ставками і пільгами, які визначили місцеві ради, від 0 до 3 % мінімальної заробітної плати — до 41,34 грн. за 1 кв. м (2015 року було до 2 % або максимально 24,36 грн. за 1 кв. м). Наприклад, якщо особа є власником квартири загальною площею 85 кв. м, то вона платитиме податок лише за 25 кв. м. За 2015 рік для такого платника максимальний розмір податку становить 609 грн., а вже за 2016 рік потрібно буде заплатити 1033,5 грн.


Збереглося й положення про те, що у випадку, якщо нерухомість поділена між декількома власниками, то пільга в неоподатковуваному розмірі застосовується для кожного з них окремо. Тому, можливо, платити податок таким особам буде не потрібно.


Новим для оподатковування нерухомості цього року стало встановлення додаткового розміру податку (25 тис. гривень на рік) для квартир площею понад 300 кв. м і будинків площею більш як 500 кв. м. Тобто, фактично, такі об’єкти обкладатимуться процентною (до 3%) і фіксованою (25 тис. гривень) ставками. Щоправда, механізм застосування цієї ставки поки що незрозумілий. Наприклад, як така додаткова ставка розраховуватиметься у разі, якщо нерухомість було придбано або відчужено в середині року? Пропорційність розрахунків додаткового розміру податку залежно від тривалості володіння такою нерухомістю ПК не передбачає. Найімовірніше, фіскали вимагатимуть заплатити додатково всі 25 тисяч незалежно від періоду тривалості володіння нерухомістю протягом календарного року. Відповіддю на це будуть масові судові спори. А враховуючи судову практику, що вже склалася, саме введення додаткового розміру податку на нерухомість викликає сумніви щодо можливості його реалізації найближчим часом. Рішення судів у спорах з фіскальними органами в частині введення нових ставок податків з порушенням такого основного принципу податкового законодавства, як стабільність (підпункт 4.1.9 пункту 4.1 статті 4 ПК) ухвалюються не на користь податківців. Суди вважають, що зміни до будь-яких елементів податків і зборів не можуть вноситися пізніше, ніж за 6 місяців до початку нового бюджетного періоду, у якому діятимуть нові правила й ставки. Податки й збори, їх ставки, а також податкові пільги не можуть змінюватися протягом бюджетного року. Це означає, що будь-які зміни в податковому законодавстві, якщо вони ухвалені пізніше шести місяців до початку нового бюджетного періоду (читай — нового календарного року) повинні вводитися в дію, по суті, не раніше ніж за рік. Тобто, якщо порядок, ставки податку на нерухомість, який більшість із нас має заплатити за володіння власністю у 2015 році, змінили менш як за півроку до 1 січня 2015-го (а саме так і було, наприклад до 2015 року платити податок фізичні особи повинні були лише з площі квартири понад 120 кв. м, а в 2015-му цей поріг зменшили удвічі), то цей податок (за ставками і порядком нарахування для 2015 року) мав би бути введений у дію не раніше 1 січня 2016 року. Отже, цього року можуть не платити податок на нерухомість за її володіння в 2015 році ті особи, які в судовому порядку добилися відповідного рішення суду. Згідно з логікою судових рішень податок на нерухомість за ставками і порядком нарахування, що діють у редакції ПК до 1 січня 2016 року, ми повинні будемо сплатити тільки в 2017-му і то — тільки за об’єкти нерухомості, якими володіли в 2016 році. Відповідно і нові ставки податків, які прийняті наприкінці 2015 року й уведені в дію з 1 січня 2016 року, повинні діяти лише з 1 січня 2017 року. Рішення судів мають індивідуальний характер і не мають загальнообов’язкової сили.


Тож, якщо бажаєте обстоювати свої права й довести, що платити податки повинні тільки у встановленому законом порядку, — звертайтеся до суду. Державу вже давно час навчити поважати й жити за законом.