Біля берегів Туреччини сталася нова масова трагедія з мігрантами. У понеділок у затоці Едреміт затонув старий плавзасіб, на якому трафіканти намагалися переправити  майже 80 чоловік до грецького острова. У бурхливому морі загинуло 33 людини, серед яких багато дітей. Береговій охороні вдалося врятувати 4. Ще майже 40 осіб зникли безвісти. Їх пошук тривав до середи.

 

Ще одне судно з мігрантами того самого дня затонуло в окрузі Ізмір. У результаті загинуло 11 людей, і лише трьох рятувальники дістали з води. Майже всі мігранти — сирійці, які тікають після російських бомбардувань із Алеппо та сіл, розташованих поблизу від сирійсько-турецького кордону. Вони зізналися, що страх за своє життя погнав їх до сусідньої Туреччини.


Ці трагедії сталися на тлі візиту до Туреччини канцлера ФРН Ангели Меркель, яка обговорила з прем’єр-міністром Ахметом Давутоглу та президентом Реджепом Ердоганом проблему з біженцями. На спільній прес-конференції глава уряду Туреччини Ахмет Давутоглу заявив, що до розв’язання міграційної кризи повинно підключитися і НАТО. «На засіданні міністрів оборони країн альянсу, що має відбутися у четвер, Туреччина й Німеччина виступлять із пропозицією про участь НАТО в питаннях вирішення проблеми міграційного потоку із Сирії та ефективного застосування можливостей організації в охороні кордону в Егейському регіоні», — сказав Давутоглу.


Канцлер Німеччини Меркель закликала країни Європи підготуватися до розміщення мігрантів у себе на юридичній підставі, але наголосила: це не означає, що вони можуть прийняти всіх сирійських біженців із Туреччини.

Вона додала, що підписаний із Туреччиною спільний план дій має важливе значення для безпеки Шенгенської зони. «Якщо ми не будемо охороняти наші кордони, вільний в’їзд і спільний ринок, що є основою нашого добробуту, опиняться під загрозою», — зауважила Меркель.


Прем’єр-міністр і канцлер зійшлися в думці, що новий потік біженців спричинено масовими російськими бомбардуваннями мирних жителів. «Тисячі сирійських громадян зараз страждають від російських бомбардувань», — сказала Меркель і відзначила важливість перебування сирійців поблизу своєї батьківщини.