В очікуванні звіту уряду, запланованого на наступний тиждень, у парламентській коаліції тривають перемовини щодо можливого переформатування Кабміну. Консультації відбуваються за зачиненими від преси дверима, і лише з коментарів політиків можна дізнатися про пропозиції та ультиматуми. До компромісу ще далеко, і ніхто не може з упевненістю сказати, чи збереже Яценюк крісло прем’єра, чи хто з міністрів втримається на плаву. Хоча назвати коаліційні тертя та суперечки «розхитуванням човна» теж язик не повертається — адже економічна та соціальна ситуація в державі говорять самі за себе. Щось треба змінювати. І негайно.

 

Чи збереже Яценюк крісло прем’єра?


За словами лідера парламентської фракції Блоку Петра Порошенка Юрія Луценка, настрої в коаліції такі: фракція «Народний фронт» в ультимативній формі говорить лише про прем’єра Арсенія Яценюка, а три фракції — «Самопоміч», «Батьківщина» і Радикальної партії Олега Ляшка — ультимативно вимагають іншу кандидатуру на посаду керівника уряду. У БПП вже неодноразово заявляли, що готові працювати і з Яценюком-прем’єром, однак за умови кардинального оновлення всього складу уряду.


«У сьогоднішнього глави уряду немає потенційних голосів для проведення через парламент законів, — заявив Ю. Луценко журналістам після завершення чергового засідання Ради коаліції. — Це є ознакою повномасштабної політичної кризи, і це означає, що парламент і уряд мають знайти вихід із цієї ситуації». При цьому Луценко наполягає, що вирішення політичної кризи має відбутися в парламенті, оскільки Україна є парламентсько-президентською республікою, парламент наймає уряд, і уряд підконтрольний і підзвітний народним депутатам. «Так записано в Конституції, і тут не йдеться про те, що хтось на когось тисне», — пояснив політик. 


Відповідальність не одного, а всієї коаліції


Фракція «Народний фронт» після чергового раунду коаліційних перемовин оприлюднила заяву, в якій наголосила: «Кабінет Міністрів України є не персональним «урядом Арсенія Яценюка», а коаліційним урядом, очолюваним прем’єром Яценюком. Тому відповідальність за роботу Кабміну несуть всі фракції коаліції». У «Народному фронті» стверджують, що нинішній коаліційний уряд не раз доводив, що здатний консолідуватися для ухвалення відповідальних державних рішень, зокрема, під час ухвалення Держбюджету-2016.


«Зараз все залежить від того, чи здатні ми ухвалювати відповідальні політичні рішення і спільними зусиллями рухатися далі, чи дехто намагатиметься перекинути всю відповідальність персонально на Арсенія Яценюка, — йдеться у заяві. — Прем’єр-міністр та члени уряду оголосили основні принципи, які мають лягти в основу спільного плану дій усієї владної команди: відсутність залаштункового політичного тиску, відповідальність, прозорість ухвалення рішень і розподіл повноважень між гілками влади. Фракція «Народного фронту» сподівається, що і Президент, і колеги по коаліції підтримують ці принципи».


В очікуванні пропозицій


У фракції «Батьківщина» заявили, що чекають від Яценюка пропозицій щодо виходу з кризи та стратегії розвитку країни. Про це заявив заступник голови фракції Сергій Соболєв, коментуючи підсумки засідання Ради коаліції. За словами Соболєва, на вже четвертому засіданні Ради коаліції говорили «ні про що». Наразі всі пропозиції від прем’єра у «Батьківщині» називають «з’ясуванням стосунків».


«Або ми далі рухаємося з новим прем’єром, або, можливо, є якась критична маса, яка готова пристати на нового-старого прем’єра, але все одно треба рухатися вперед, — сказав С. Соболєв. — Позиція «Батьківщини» залишається незмінною: новий прем’єр, новий склад уряду, і виходячи з цього, ми розуміємо, з якою програмою далі рухається країна. Але, на жаль, у нас немає ключової відповіді: що далі планує робити цей прем’єр і цей уряд?».


Коментуючи зібрані у парламенті підписи за відставку уряду, народний депутат зауважив, що «це питання не потрібно ідеалізувати». Тим паче, що один примірник зібраних підписів уже десь загадково зник. Водночас Соболєв запевнив, що «Батьківщина» не вийде з коаліції. 


Привид позачергових виборів


«Цей уряд хочуть зберегти, поки великі партії готують позачергові вибори до парламенту і мусять збирати гроші на вибори. Причому ці вибори пройдуть за старим законом та злочинною мажоритаркою. Все повториться за сценарієм Чернігова та Кривого Рогу», — заявив голова фракції «Об’єднання «Самопоміч» Олег Березюк.
«Це довгострокова мета клептократичної команди, яка керує країною понад 20 років — зберегти status quo», — цитує політика офіційний сайт «Самопомочі». За словами Березюка, найближчим часом депутати фракції зберуться, щоб обговорити ці питання, у тому числі — подальше перебування в коаліції.


Грюкнули дверима, бо не почули


Лідер Радикальної партії Олег Ляшко заявив про вихід із переговорного процесу у зв’язку із відмовою влади сформувати нову коаліцію та новий уряд, на чому наполягали радикали.


«Ми не збираємося покривати імітацію реформ, кругову поруку і корупцію у владі та консервацію вкрай помилкової політики, яка загрожує Україні національною катастрофою», — цитує Олега Ляшка його офіційний сайт. — Фракції коаліції відмовили у врахуванні пропозицій Радикальної партії щодо нової Коаліційної угоди та формування на її основі нового професійного уряду... Замість обговорення програмових засад діяльності нової коаліції та уряду нам наполегливо пропонували звести розмову до поділу посад».


Серед принципових пропозицій формування у парламенті нової коаліції від Радикальної партії — відсутність особливого статусу Донбасу, мораторій на продаж сільськогосподарських земель, не підвищення пенсійного віку, повне перезавантаження судової системи, відставки Генпрокурора і Голови Нацбанку, реалізація запропонованого радикалами антикризового економічного плану — перехід від політики виживання до політики модернізації і розвитку країни.


А Баба-Яга проти...


Позиція Опозиційного блоку залишається незмінною: тут наполягають на зміні всього уряду на чолі з Прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком. «Політичну кризу може вирішити виключно відставка всього уряду на чолі з Прем’єр-міністром. Україні необхідне тотальне перезавантаження влади, а не кадрові перестановки в уряді», — заявив у коментарі журналістам лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко.


«Україні необхідне тотальне перезавантаження влади, а не кадрові перестановки в уряді. Тільки нова влада з ефективними програмами зможе зупинити падіння економіки в Україні», — таку думку висловив у коментарі журналістам народний депутат від Опозиційного блоку Сергій Льовочкін.


Розкриті карти


Коаліційні перемовини триватимуть увесь тиждень. Тим часом набирає обертів і скандал у зв’язку із заявою міністра економіки Айвараса Абромавичуса, котрий звинуватив у корупції першого заступника голови фракції БПП Ігоря Кононенка. Парламентарій повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, що звернувся до НАБУ з проханням провести очну ставку як із міністром, так і з іншими особами, причетними до його звинувачень, а також надати доступ до особистого смс-листування Кононенка з міністром. А у фракції БПП, за словами її лідера Юрія Луценка, котра делегувала Абромавичуса до складу уряду, очікують, що міністр економіки нарешті прийде на засідання фракції, щоб особисто поспілкуватися з депутатами.