У Львові стартував новий проект про українську літературу. «Читанка» — авторська ідея народного артиста України, відомого актора та декламатора, кандидата на здобуття Шевченківської премії 2016 року Святослава Максимчука (на знімку). Актор має на меті по-сучасному розповісти молоді, що українська література надзвичайно багатогранна і цікава.

У «Читанці» будуть задіяні професійні виконавці: декламатори, співаки, журналісти, молоді актори, автори, — які читатимуть українські тексти. Серію знятих відеороликів розповсюджуватимуть через соціальні мережі «Facebook» та «YouTube». Як зазначають організатори, всі відео об’єднають: сотні текстів української літератури — від XVІІІ до XXІ століття — незабаром можна буде послухати на порталі «Читанка».
Зйомки почалися у Львові і з часом охоплять усю Україну. Святослав Максимчук уже записав перші відео, де він декламує твори української класики. На другому етапі заплановано створення веб-порталу і невпинне його наповнення. Святослав Максимчук розповів, що усе життя виступав для різних людей і ніколи не соромився іти до школярів, у маленькі бібліотеки чи клуби, де збиралося з десяток слухачів. «Якщо сьогодні за допомогою сучасних технологій можна достукатися до нової аудиторії, особливо молодої, то це необхідно робити! За роки активних гастролей чимало разів бував на сході, на Донбасі. Як люди там прагнули почути українське слово! Слухали українську поезію і після цього говорили: «Да если б нам, да почаще, да побольше, да так, как вы...» Переконаний, що «Читанка» є актуальною, як ніколи».

Львів.

Фото прес-служби авторського проекту народного артиста України Святослава Максимчука.