«Що ми хочемо досягнути у 2016 році та які наші цілі в реформуванні правоохоронної системи та української юстиції? Насамперед, це запровадження реальної справедливості в Україні, коли суди є чесними, судді виносять вироки виключно на підставі закону, а судова система є повністю незалежною», — про це, відкриваючи учорашню спільну колегію Міністерства внутрішніх справ та Міністерства юстиції, заявив прем’єр Арсеній Яценюк.


За його словами, саме конституційна реформа в частині правосуддя, перший крок до якої вже зробила Верховна Рада, дозволить провести як повну переатестацію суддів, так і змінити судову систему в цілому. «Ми очікуємо, що парламент остаточно ухвалить ці зміни разом з новим законом про судоустрій та про статус суддів», — сказав прем’єр. Він також зазначив, що після створення Державного бюро розслідувань уряд звернувся до Верховної Ради та Президента, щоб вони надали своїх кандидатів до конкурсної комісії з обрання директора цього бюро. «Органи прокуратури відповідно до закону нарешті позбавляють функції слідства, і Державне бюро розслідувань як новий незалежний орган отримує функцію слідства та відповідну процесуальну компетенцію щодо розслідування низки кримінальних справ», — сказав А. Яценюк, підкресливши, що подальшого реформування також потребує прокуратура. Не менш важливі реформи відбуваються в безпековому блоці, зокрема, створено нову Національну поліцію та фактично з нуля збудовано Національну гвардію, але ще більше потрібно зробити.


Продовжити розпочаті реформи має й Міністерство юстиції. «Міністерство юстиції розкрило усі реєстри, створило механізм безоплатної правової допомоги для мільйонів українських громадян», — сказав прем’єр та додав, що подальший напрямок реформування можна охарактеризувати словами «від міністерства бюрократії до міністерства справедливості».


Ще одне завдання, яке стоїть перед Мін’юстом та Державною пенітенціарною службою, — перехід від радянської тюремної системи до системи виправлення, яка дає засудженому можливість повернутися до нормального життя, отримати роботу та стати частиною українського суспільства. «Зараз дух українських слідчих ізоляторів і колоній — це ще дух царської Росії як тюрми народів», — сказав А. Яценюк та підкреслив, що побудований ще царською Росією Лук’янівський слідчий ізолятор повинен бути закритий. «Там умови, при яких не те що неможливо жити — там виживати неможливо. Це система знущання над громадянином, по відношенню до якого ще немає судового вироку і який ще знаходиться під слідством. Бувало, що слідство тривало роками, і невинувата людина могла роками знаходитися в цих нелюдських умовах», — підкреслив прем’єр. Державна пенітенціарна служба планує виставити Лук’янівський слідчий ізолятор на продаж, а замість нього збудувати новий, з гідними умовами утримання ще незасуджених громадян.


«Ми не допустимо повернення старих правил в Україну. Саме тому члени уряду оголосили про нові принципи для нової України. І Міністерство юстиції, і Міністерство внутрішніх справ, і весь уряд заявили про повну нетерпимість до корупції, політичного втручання та закулісної політики в державі», — заявив прем’єр та наголосив, що «політичні ігрища, які проходять останнім часом, надто дорого можуть коштувати для країни».


Глава уряду висловив вдячність за підтримку реформ в Україні присутнім на колегії Надзвичайним і Повноважним Послам держав-учасниць «Великої сімки», членів Європейського Союзу та главі місії Європейського Союзу в Україні.

 

Голова Національної поліції України Хатія Деканоїдзе та міністр юстиції України Павло Петренко під час засідання спільної колегії Міністерства внутрішніх справ і Міністерства юстиції.

Фото Олександра СИНИЦІ/УНІАН.