У Греції уже кілька тижнів триває блокада фермерами головних магістралей і під’їздів до КПП із Туреччиною, Болгарією та Македонією. Через це економіка країни щодня втрачає по 30 мільйонів євро, повідомила  газета «Катімеріні» з посиланням на Асоціацію грецьких експортерів.

 

Згідно з даними асоціації, понад 43 відсотки продукції вивозиться до інших країн шосейними дорогами, і нині експортери зазнають величезних збитків. А якщо фермери, докери й службовці транспортних підприємств, які протестують проти пенсійних і податкових реформ, зупинять морські й залізничні перевезення, то втрати експортерів сягнуть 65 мільйонів євро на день.


Але не тільки грецькі перевізники страждають через страйк фермерів. Болгарські експедиторські фірми також зазнають величезних втрат через блокаду всіх КПП із Грецією. У 20-кілометрових чергах на в’їзд до сусідньої країни стоять уже сотні хур з терміновим вантажем. Водії не мають можливості харчуватися, користуватися туалетом і дозаправляти баки пальним, що його витрачають на обігрів кабін.


У вівторок невдоволення болгарських шоферів переповнило чашу терпіння. Частина з них спробували прорватися на територію Греції, але були затримані прикордонною поліцією. Після цього їхні колеги також перекрили в’їзд до країни всім легковим автомобілям і автобусам із грецького боку, яких пропускали місцеві фермери. Виняток робили лише для машин, у яких були діти або хворі. Після цього грецькі фермери вирішили відкрити вікно на кордоні на 4—5 годин і пропустити за цей час 200 хур у двох напрямках. Але болгари поставили умову: або пропускаєте всіх, або нікого.


До протестувальників поїхали міністри закордонних справ і транспорту Болгарії. Від них водії вимагали дипломатичними каналами добитися від Греції скасування блокади КПП. Глава болгарського МЗС повідомив, що переговори із грецькою стороною не принесли результатів і порадив водіям подати позов на протестуючих фермерів до грецького суду. За його словами, перемовини продовжаться, але в Болгарії вважають, що Європейська комісія повинна втрутитися у цю ситуацію і навіть покарати Грецію за закриття кордону.


У болгарському Союзі міжнародних перевізників обговорюється питання про можливу блокаду всіх європейських транспортних коридорів, що проходять територією країни. Очевидно, війна блокад між Грецією і Болгарією триватиме.