Національні збори Франції конституційно узаконили позбавлення громадянства засуджених за тероризм. Депутати проголосували за другу частину конституційної реформи, яку запропонував президент Франсуа Олланд, передає Deutsche Welle. Поштовхом до перегляду закону стали теракти в листопаді минулого року, коли загинуло 130 осіб.

 

Передусім зміни стосуються громадян, які отримали цей статус за правом народження. Раніше такі дії можна було застосовувати тільки до колишніх мігрантів, які мають подвійне громадянство. В другій частині конституційної реформи також вказуються умови, за яких фігуранти справ можуть бути позбавлені громадянських прав, наприклад, виборчого. Конституційну реформу має затвердити французький сенат.


Жорсткі зміни в останні тижні зазнали гострої критики. На знак незгоди з реформою наприкінці січня пішла у відставку міністр юстиції країни Крістіана Тобіра.


Практика позбавлення громадянства за терористичні дії набуває дедалі більшої актуальності в світі через зростаючу загрозу тероризму.


Уповноважений представник Президента України з врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко вже прoкоментувала ухвалення французьким парламентом рішення на своїй сторінці у Фейсбук. «Ми вивчаємо різний міжнародний досвід. Не лише досвід амністій (яка в усіх країнах проводилася тільки після припинення бойових дій, роззброєння і індивідуально, а не до всіх скопом, до речі). Ми вивчаємо й досвід позбавлення громадянства за тероризм і ненависть до своєї країни».