Робота з підвищеною небезпекою — це праця в умовах впливу шкідливих і небезпечних виробничих чинників. Зайняті на такій роботі працівники, відповідно до статті 18 Закону «Про охорону праці», повинні щороку проходити за рахунок роботодавця спеціальне навчання. Щоправда, виконати цю умову неможливо, якщо працівники залучаються до громадських робіт із підвищеною небезпекою. Це, у свою чергу, може призвести до нещасних випадків, або вплинути на якість виконання завдання.


Змінити законодавство щодо поліпшення стану безпеки та охорони праці працівників із фіксованим строком працевлаштування або тимчасовим працевлаштуванням покликаний проект закону про внесення зміни до статті 31 Закону України «Про зайнятість населення». Комітет Верховної Ради з питань соціальної політики, зайнятості та пенсійного забезпечення рекомендує ухвалити його у першому читанні.


Цим законопроектом пропонується доповнити згаданий закон новою нормою, відповідно до якої роботи, пов’язані із ризиком для здоров’я та життя, не належать до громадських робіт. Водночас види громадських робіт визначаються місцевими державними адміністраціями, виконавчими комітетами сільських, селищних і міських рад.


Під час обговорення цього проекту на засіданні комітету зазначалося, зокрема, що він спрямований на адаптацію законодавства України до законодавства та стандартів Європейського Союзу в соціально-трудовій сфері.

Його метою є імплементація Директиви Ради 91/383/ЄЕС про доповнення заходів із сприяння покращенню безпеки та охорони праці працівників із фіксованим строком працевлаштування або тимчасовим працевлаштуванням.


Комітет вважає, що реалізація запропонованих норм поліпшить стан безпеки та охорони праці громадян, які залучаються до громадських робіт. Водночас народні депутати зазначили, що пунктом 6 Порядку організації громадських та інших робіт тимчасового характеру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 20 березня 2013 року №175, передбачено, що до громадських та інших робіт тимчасового характеру не відносяться роботи, що пов’язані з ризиком для життя, відповідно до переліку робіт з підвищеною небезпекою, затвердженого наказом Державного комітету з нагляду за охороною праці.


Вл. інф.