Цінові «ножиці» ріжуть по живому тваринницьку галузь Херсонщини

 


Споживачі півдня України довгенько нарікали на стрімке подорожчання яловичини та свинини через її вивезення до окупованого Криму, де ціни ще вищі. Та ось тимчасовий кордон із півостровом для такого бізнесу закрили. І тепер... скаржаться виробники, бо ринковий «маятник» гойднувся в інший бік, і закупівельні ціни перестали встигати за собівартістю м’яса. А найдошкульніше це вдарило по тих небагатьох місцевих виробниках, котрі дивом зберегли великі та середні тваринницькі ферми.


Директор державного підприємства — дослідного господарства «Каховське» Володимир Проценко (на знімку) каже, що «Каховське» є племінним репродуктором такої елітної породи, як українська степова біла свиня.

 

 

Тримають дев’ятсот голів тварин, і частину — на м’ясо. Але перекупники зараз пропонують 27—28 гривень за кілограм свинини живою вагою. А це лише на гривню-дві вище від собівартості — при тому, що корми підприємство вирощує самостійно, а не закуповує «на стороні». Отож довелося шукати замовників деінде: поголів’я тепер здають на ковбасний завод, отримуючи навзамін продукти переробки для працівників. Але такі схеми не дають змоги розвивати тваринництво.


«Рентабельність рослинництва у нас сягає 83 відсотків. Рентабельність тваринництва — лише 17 відсотків», — додає директор державного підприємства «Асканійське» Віра Найдьонова (на знімку). Відтак, вибір невеликий: або утримувати корів та свиней за рахунок прибутковіших напрямів діяльності, або відправити тварин на бійню.

 


Власників ферм дивує і те, що падіння чи стабілізація закупівельних цін зовсім не призводить до такого самого здешевлення м’яса у роздрібній мережі. Приміром, на ринках Херсона свинина та яловичина у січні-лютому тільки додавали в ціні, коштуючи по 70—80 гривень за кілограм. А окремі сорти свіжини — ще дорожче. Тож цінові «ножиці» тільки посередникам і вигідні.


Фото надано автором.