«Геть свинячу пошесть з Лановеччини!», «Барна, стань на бік закону і права!», «Рятуйте Ланівці від орди свинячої» — з такими гаслами прийшли на сесію Тернопільської обласної ради мешканці райцентру Ланівці. Вони стояли у проходах сесійної зали і біля трибуни, вимагаючи першим заслухати їхнє питання, хоч його не було у порядку денному. Людям уривається терпець, вони вже два роки борються за чисте довкілля, звертаються до влади, у різні інстанції, але їх ніхто не чує. Останні два місяці ця боротьба перейшла в активну фазу: представники громади блокують в’їзд на територію свинокомплексу ТОВ «Агро-Ланівці». На них нападали приїжджі «тітушки», невідомі спалили намет, у якому ночують протестувальники. На щастя, минулося без жертв. Свинокомплекс розташований на території міста, люди знемагають від страшенного смороду.

 

Понад те, як розповів з трибуни обласної ради громадський активіст, депутат Лановецької районної ради Олег Довгалюк, неподалік території свинокомплексу виявлено силосну яму, заповнену тушами дохлих свиней. Її глибина — 6 метрів, тож трупна отрута може потрапити у підземні води. Три «КАМАЗи» туш вивезли (це майже десята частина), а решту засипали землею. Від чого загинули свині, людям не повідомляють. Не пускають на територію свинокомплексу і представників ветеринарної та санепідслужби, екологічних організацій. 


Керівник корпорації «Агропродсервіс» (їй належить ТОВ «Агро-Ланівці») Іван Чайківський обіцяв до 7 грудня минулого року вивезти всіх свиней, але слова не дотримав. Тепер просить дати нові терміни — до листопада цього року, але хто повірить керівникові, який не вміє тримати слова? 


Тим часом з’ясувалося, що свинокомплекс не має на свою діяльність дозвільних документів. 


Облаштували його на базі колишніх тваринницьких ферм, які нині опинилися у зоні міста, за кілька метрів від житлових будинків, а неподалік — дитячий садок.


Голова громадської ради Ланівців Марія Романчук показує товсту папку зі зверненнями та листами мешканців райцентру і відповідями на них. Результат дворічної боротьби за право дихати чистим повітрям і пити чисту воду — нульовий. Єдиний, хто допомагає стукати у двері різних інстанцій, — народний депутат Михайло Головко. «Річ у тім, що це не лише наша проблема, — наголошує пані Марія, — така ситуація із свинокомплексами у багатьох областях». Протестувальники не проти діяльності товариства, вони розуміють, що це робочі місця, але просять перепрофілювати її, наприклад, на вирощування зернових.


У зверненні до депутатів обласної ради з проханням допомогти — понад 1,5 тисячі підписів. І чиновники підтримали позицію жителів Ланівців. Голова облдержадміністрації, депутат обласної ради Олег Барна гарантував неупереджене ставлення до розслідування ситуації. Вже працює робоча комісія з цього питання, звіт якої депутати пообіцяли заслухати на наступному пленарному засіданні сесії першим питанням. Отож невдовзі стане зрозуміло, хто переможе: люди, які борються за чисте довкілля, чи аграрний магнат, який обстоює свої бізнесові інтереси?

Тернопільська область.

 

З такими плакатами прийшли представники Лановецької громади на сесію.

 

Фото автора.