Завершився другий тур попередніх виборів у США, і знову не обійшлося без сюрпризів. Праймеріз, що відбулися 9 лютого в штаті Нью-Гемпшир, виявили не тільки нових переможців в обох партіях, а й спричинили істотне перетасування у гонці за лідером серед республіканських претендентів.

 

Незважаючи на нещодавню невдачу в штаті Айова, своє лідерство в Республіканській партії підтвердив мільярдер Дональд Трамп, який у вівторок далеко випередив своїх конкурентів, набравши 35,3% голосів. Як зазначив консервативний журнал The Weekly Standard, «у Нью-Гемпширі Трамп одержав усе, що хотів — і набагато більше».


Подібний результат був передбачуваний, а от друге місце губернатора Огайо Джона Кейсіка, який тримався раніше в тіні, виявилося несподіванкою. Набравши 15,8% голосів, він обігнав сенатора від Техаса Теда Круза, який переміг в Айові, й змусив говорити про себе як про головного суперника Трампа серед республіканських кандидатів. А Круз тепер опинився у трійці відстаючих, разом із сенатором від Флориди Марком Рубіо та Джебом Бушем, котрий поки що безуспішно намагається хоч якось виділитися в юрбі республіканських претендентів. Хоча конкурентів у нього тепер стало менше — у середу з боротьби вибули губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті та екс-глава компанії Hewlett-Packard Карлі Фіоріна.


У демократів своєрідний сюрприз підніс сенатор Берні Сандерс із сусіднього штату Вермонт. Оскільки в Нью-Гемпширі 74-річний сенатор дуже популярний, від нього очікували на гарні показники. Але те, що він примудриться обігнати фаворита Демократичної партії більш як на 20%, здивувало багатьох і змусило табір Гілларі Клінтон терміново вносити корективи в стратегію і тактику кампанії. Аналізуючи підсумки голосування, The New York Tіmes зазначила, що в Клінтон вочевидь є проблеми з довірою електорату. Так, наприклад, дані екзіт-полів, показали, що серед виборців, які надають особливого значення чесності й надійності, 91% віддав перевагу Сандерсу й лише 5% — Клінтон. Крім того, у неї похитнулися позиції серед жінок, у той час як у Сандерса зросла популярність серед лібералів, молоді та білих чоловіків з робітничого класу.


Слід пам’ятати, що через систему праймеріз претенденти намагаються завоювати потрібну кількість «своїх» делегатів-вибірників, які на загальнонаціональному з’їзді партії вирішать, хто буде номінований. Дотримуючись принципу пропорційності — кількість делегатів відповідає відсотку виграних голосів — Сандерс зараз попереду, здобувши 36 делегатів (на 4 більше, ніж Клінтон). Але все не так просто. У Демократичній партії існують ще й «суперделегати» — партійні діячі, які можуть підтримати будь-якого кандидата. Як показують опитування, за цим показником Клінтон випереджає Сандерса. За словами CNN, «Клінтон принаймні може завдячувати тому, що є суперделегати».


Щось подібне існує і в Республіканській партії. Там цих учасників називають «неприхильними делегатами» і обирають дещо за іншим принципом. Ця заплутана система найчастіше зазнає критики за недемократичність, адже на з’їзді «необрані» представники істеблішменту обох партій можуть номінувати не того кандидата, за якого проголосувала більшість на попередніх виборах.


Але до партійних конвенцій у липні ще далеко, а претенденти, котрі поки що залишилися, переключили увагу на Неваду та Південну Кароліну, де в 20-х числах лютого відбуватиметься черговий раунд «кокусів» і праймеріз. Як наголосила телекомпанія CNN, ці штати становлять собою точнішу демографічну картину Америки, ніж Айова та Нью-Гемпшир.


Немає сумнівів, що за майбутніми баталіями з особливим інтересом стежитиме ще один потенційний учасник президентських перегонів. Днями медіа-магнат Майкл Блумберг заявив, що розглядає можливість балотуватися в президенти США. Засновник агентства Bloomberg і колишній мер Нью-Йорка сказав в інтерв’ю, що він розчарований низьким рівнем президентських дебатів. На його думку, американські виборці заслуговують на краще.

Нью-Йорк.