10 лютого 2016 року в урочистій обстановці Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич та голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму Артур Палатний вручили щорічні премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів; найталановитішим молодими ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок; за внесок молоді в розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування.


Відповідно до постанов Верховної Ради «Про присудження щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів» та «Про присудження Премії Верховної Ради України найталановитішим молодим ученим у галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2013 рік», премії вручено 27 педагогічним працівникам та 34 молодим ученим.


4 вересня 2006 року за ініціативи Комітету з питань науки і освіти український парламент ухвалив Постанову Верховної Ради України № 131-V «Про встановлення щорічної Премії Верховної Ради України педагогічним працівникам загальноосвітніх, професійно-технічних, дошкільних та позашкільних навчальних закладів».


Ініціюючи зазначену постанову, народні депутати — члени Комітету ставили за мету збільшити роль та авторитет педагога в суспільстві, підвищити престижність праці вчителя, вихователя, майстра виробничого навчання, керівника гуртка тощо.


Відповідно до положення про щорічну Премію Верховної Ради України клопотання про присудження Премії подають обласні ради, Київська міська (кандидатури в обов’язковому порядку затверджуються рішенням сесії).
Лауреатам щорічної Премії вручається Диплом, Нагрудний знак та грошова частина Премії у 20 тисяч гривень.


Цього року Премія присуджується вже всьоме.


Лауреатами щорічної Премії за період з 2008-го по 2014 рік стали 206 педагогів.


Серед лауреатів Премії за 2015 рік 13 представників системи загальної середньої освіти; троє — професійно-технічної; п’ятеро — дошкільної; восьмеро — позашкільної освіти.


Вкрай важливим є те, що серед лауреатів не лише керівники навчальних закладів, а й вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, майстри виробничого навчання системи професійної освіти, керівники гуртків позашкільних навчальних закладів, вихователі дитячих садків, представники навчальних закладів не лише великих міст, але й педагоги районних центрів, сільських населених пунктів.


На здобуття премій Верховної Ради України для найталановитіших молодих учених в галузі фундаментальних і прикладних досліджень та науково-технічних розробок за 2014 рік було висунуто 64 роботи.


Для широкого ознайомлення громадськості з претендентами на присудження премій та їх працями відповідна інформація була опублікована 4 липня 2014 року в газеті «Голос України».


Лауреатами премії за 2014 рік стали 42 науковці, з яких один доктор наук та 37 кандидатів наук. Ними представлено наукові дослідження з математики; інформатики; механіки; фізики і астрономії; матеріалознавства; техніки; енергетики; хімії; біохімії, молекулярної біології; загальної біології; сільського господарства; соціології, історії, права та літератури. З них 8 робіт Національної академії наук України, 8 робіт — Міністерства освіти і науки України, 3 роботи Національної академії аграрних наук України та одна робота Міністерства внутрішніх справ України.


Серед лауреатів премії — представники Києва, Харкова, Сум, Дніпропетровська, Кіровограда, Львова, Одеси.


Вітаючи лауреатів премій, голова Комітету Верховної Ради України Лілія Гриневич відзначила, що на сьогодні освіта й наука є ключовим фактором суспільного прогресу, успішного розвитку націй, держав, кожної людини. Обравши шлях європейської інтеграції, наша держава якнайшвидше повинна гармонізувати власне законодавство про освіту та науково-технічну діяльність з європейськими стандартами, що є найголовнішим завданням профільного комітету.


Підтвердженням цього є ухвалення парламентом у липні 2014 р. нової редакції Закону «Про вищу освіту», у листопаді 2016 року Закону «Про наукову і науково-технічну діяльність».


На розгляд вищого законодавчого органу за поданням Кабінету Міністрів України вже надійшли проекти законів України «Про освіту» та «Про професійну освіту», які готуються профільним Комітетом з питань науки і освіти до розгляду на пленарному засіданні парламенту.


Голова Комітету закликала педагогічних працівників та молодих науковців стати активними пропагандистами, безпосередніми учасниками процесів реформування національної освіти і науки.

 

ДОСЛІВНО

 

Голова Комітету з питань сім’ї, молодіжної  політики, спорту та туризму Артур ПАЛАТНИЙ:


«Мені надзвичайно приємно, що сьогодні в урочистій обстановці пролунають нові прізвища молодих активних громадян — патріотів України, які роблять великі та важливі кроки у розбудову України, як нової європейської держави. З гордістю хочу відзначити, що серед лауреатів Премії є представники місцевого самоврядування — сільські голови, депутат обласної ради, студентський мер та молодіжні лідери, які досягли значних результатів у становленні та розвитку молодіжного руху в Україні, здійснили особисті вагомі внески у розвиток парламентаризму та місцевого самоврядування у відповідних регіонах країни і активно допомагають нам, парламентаріям, у законотворчій роботі».


За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради.

 

Лілія Гриневич, Володимир Гройсман, Артур Палатний вручають голові окружної пластової старшини Олегові Хімію нагороду, якої удостоєно Громадську організацію «Івано-Франківська округа пласту — Національної скаутської організації».


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.