Президент Петро Порошенко переконаний, що подальше формування української армії насамперед має відбуватися за контрактним принципом. «Ми маємо використати всі ресурси і резерви для забезпечення комплектації контрактної армії», — наголосив глава держави під час засідання Ради регіонального розвитку, в якому також взяли участь Голова Верховної Ради Володимир Гройсман та Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.

 

За словами Президента, він поки що не ухвалив рішення про направлення до Верховної Ради законопроекту про оголошення чергової хвилі мобілізації. «Сьогодні ви маєте нове завдання. Коли досвідчений боєць, який провів рік на фронті, повернувся додому, відпочив, але має бажання, патріотизм, досвід боронити державу, нам треба провести потужну роз’яснювальну роботу для того, щоб набирати наших славних воїнів для поповнення контрактної армії. Левова частка хвилі мобілізації, яка зараз має бути відправлена додому, як ми і обіцяли, через демобілізацію, має бути заміщена контрактною складовою», — сказав П. Порошенко, зазначивши, що насамперед це стосується військових за певними спеціальностями: механіків-водіїв, снайперів, десантників, спецназівців, які вже навчені і можуть одразу приступити до виконання обов’язків.


Інформуючи про телефонну розмову з директором-розпорядником Міжнародного валютного фонду Крістін Лагард, глава держави зазначив, що насамперед йшлося про подальше співробітництво. «Я хочу сказати нашим ворогам і опонентам, тим, хто сподівався, що програма фінансування і програма нашої співпраці з МВФ припинена, — не дочекаєтесь. Навпаки — ми обговорили те, що треба прийняти найближчим часом», — сказав він.


Серед кроків, які Україна має здійснити найближчим часом, Президент назвав ухвалення низки законопроектів із так званого безвізового пакета та виконання положень Меморандуму співпраці з МВФ. «Раджу, щоб уряд і Верховна Рада сконцентрувалися на прискоренні запровадження ефективного корпоративного управління найбільших підприємств України, продовжили реалізацію та імплементацію програми корпоративного управління НАК «Нафтогаз України». Прохання, щоб у перший пленарний тиждень ми проголосували законодавство про приватизацію та закони про безвізовий режим», — наголосив глава держави та висловив сподівання, що до кінця цього тижня уряд подасть усі законопроекти, і парламент розгляне їх як невідкладні. Крім вищезгаданих законопроектів, також йдеться про внесення змін до закону про призначення антикорупційного прокурора, питання роботи Національного агентства з питань запобігання корупції, питання спецконфіскату.


Не менш важливим є запровадження ще цього року електронного декларування доходів держслужбовців. «Прошу нарешті зняти із закону про державний бюджет поправку, яка відтерміновує електронні декларації на 2017 рік. Ми розпочнемо їх роботу в 2016 році. Цей пакет називається пакетом безвізового режиму і відтерміновувати далі ми не можемо», — сказав П. Порошенко та наголосив, що ці законопроекти вже доопрацьовані з урахуванням досвіду запровадження звітності держслужбовців у країнах Європейського Союзу.