Уряд на своєму першому відкритому засіданні схвалив план дій, базові цілі та принципи публічної політики на 2016 рік. «Це повинен бути наш спільний план між урядом, парламентом і Президентом, як реально проводити реформи в країні», — сказав прем’єр Арсеній Яценюк. За його словами, основа цього плану — це 379 дуже конкретних рішень, а базові принципи — це ті засади, на яких уряд готовий далі продовжувати свою роботу та проводити складні й непопулярні, але правильні реформи.

Одним із ключових принципів має стати повна нетерпимість до незаконного втручання гілок влади в діяльність одна одної. «Нам просто треба виконувати Конституцію і відповідні закони. Кожен відповідає за свою ділянку роботи», — сказав А. Яценюк та нагадав, що уряд, будучи підзвітним та підконтрольним Верховній Раді, поважає український парламент і сподівається на таку само повагу від народних депутатів. А оскільки уряд також відповідальний перед Президентом, то прем’єр вважає, що тут повинні мати місце конституційні, чіткі і взаємні стосунки, спрямовані на реалізацію програми реформ.

Із вищезгаданими принципами корелюється ще один — повна нетерпимість до політичного втручання і повна нетерпимість до корупції. «Члени парламенту відповідно до Конституції виконують свої конституційні зобов’язання, вносять закони, голосують за закони, запрошують уряд і міністрів для звітів. Але не призначають керівників державних компаній, не втручаються в діяльність міністрів, так само, як і міністри не втручаються в діяльність народних депутатів та лідерів політичних сил і не вирішують свої інтереси через політичний шантаж чи безпосередньо через втручання в діяльність органів державної виконавчої влади», наголосив прем’єр та додав, що це стосується й бізнес-груп, які, в тому числі через окремих представників парламенту, намагаються обстояти свої власні вузькопрофільні бізнес-інтереси. «Це закінчилося. Так далі не буде ні за яких обставин», — підкреслив А. Яценюк та повідомив, що відтепер будь-яка зустріч міністра з будь-якими політичними діячами чи представниками бізнес-структур підлягатиме обов’язковій фіксації.

З цією метою уряд схвалив Постанову «Про затвердження правил етичної поведінки державних службовців» та подав до Верховної Ради законопроект «Про правила доброчесності політичного діяча». За словами прем’єра, хоч для України це абсолютно новий підхід, але він давно є в США та країнах ЄС. «Міністр робить свою роботу, проводить зустрічі, та якщо виникає будь-яке питання, він повинен сказати, з ким зустрічався і про що говорив. І чи не було там конфлікту інтересів», — зазначив він та додав: тепер важливо, щоб парламент ухвалив аналогічне рішення щодо політичних діячів та представників органів місцевого самоврядування.

Дослівно

Арсеній Яценюк: «Ми, як члени уряду, сподіваємося, що члени парламенту, члени парламентської коаліції нарешті відкинуть особисті претензії, спроби шантажу, вічні політичні дискусії про те, що все погано. Ми робимо те, що необхідно для країни, те, під чим підписалася коаліція, за що вона проголосувала і на що був призначений цей склад уряду».