Учора розпочалася 52-га Мюнхенська конференція з питань безпеки, участь у якій, зокрема, бере і Президент України Петро Порошенко. Як повідомили в прес-службі Президента, в рамках візиту передбачено участь у президентських дебатах для обговорення головних викликів сучасній системі міжнародної безпеки. Також заплановано двосторонні зустрічі з президентами Румунії, Литви, Польщі, Фінляндії, президентом Європарламенту, генеральним секретарем НАТО та керівництвом Європейської комісії.

 

Цього разу в конференції вирішили взяти участь 30 глав держав і понад 70 міністрів оборони. Загалом організатори очікували на прибуття майже 600 світових лідерів у різних сферах, назвавши їх в прес-релізі «найвпливовішими людьми, що ухвалюють рішення в сфері міжнародної безпекової політики».


Росію на конференції представлятимуть прем’єр-міністр Дмитро Медведєв і міністр закордонних справ Сергій Лавров, Польщу — президент Анджей Дуда, США — державний секретар Джон Керрі, повідомляє ВВС.


Серед головних тем, які обговорюватимуть під час зібрання, — війна в Сирії, мігрантська криза в Європі, майбутнє європейської системи безпеки, ситуація в Африці, контроль за продажем зброї тощо. І хоча серед ключових тем конференції, згаданих в офіційному прес-релізі, конфлікту на Донбасі та окупації Криму немає, ці питання також будуть актуальними.


Зокрема, сьогодні «на полях» конференції відбудеться зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» (Україна, Німеччина, Франція, Росія), під час якої, за словами речниці українського МЗС Мар’яни Беци, обговорюватимуть «увесь комплекс імплементації Мінських домовленостей».


Що стосується кримської теми, то особливо гарячою вона стала після того, як російські окупаційні сили провели 11—12 лютого каральні рейди по домівках кримських татар з обшуками та арештами. МЗС України вже гостро відреагувало на дії Росії, заявивши, що, «грубо порушуючи права і свободи людей, які внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України стали заручниками російського окупаційного режиму на своїй рідній землі, Кремль у XXI сторіччі повторює жахливі радянські репресії 30-х років XX століття, а також геноцид кримських татар 1944 року». З огляду на це МЗС вимагає «негайного припинення репресій та звільнення усіх незаконно затриманих громадян України» і звертається «до демократичного світу із закликом посилити спільний дієвий тиск на державу-окупанта, адже те, що сьогодні відбувається в окупованому Криму, є не лише грубим порушенням міжнародного права, а й зухвалим зневажанням усіх загальнолюдських цінностей».

 

Мюнхен, Німеччина. Поліцейські ставлять огорожу біля готелю «Баварський двір», де відкрилася 52-га Мюнхенська конференція з безпеки.


Фото Ольги Танасійчук (Укрінформ).