Протягом найближчого тижня бойові дії між сирійською урядовою та опозиційною (Вільною) арміями буде припинено. Таким результатом завершилася зустріч Міжнародної групи підтримки Сирії, яка відбулася 11 лютого в Мюнхені. Водночас сили коаліції не зупинятимуть воєнну операцію проти «Ісламської держави», «Фронту Нусра» та інших терористичних збройних формувань.

 

Рішення про перемир’я було ухвалено на тлі наступу сирійських урядових військ за масованої підтримки російської авіації в провінції Алеппо. Отож головну відповідальність за припинення вогню нині покладено на президента Сирії Башара Асада та Росію. «Зобов’язання зафіксовано на папері, — зауважив держсекретар США Джон Керрі, — однак головний тест на міцність в тому, щоб усі сторони їх виконували», — повідомляє ВВС.


Глава британського зовнішньополітичного відомства Філіп Хеммонд також зауважив, що перемир’я буде витримано лише в тому випадку, якщо Росія припинить підтримувати підконтрольні Асаду війська своїми авіаударами.


Напередодні зустрічі Франція, Велика Британія та їх союзники у Раді Безпеки ООН закликали Росію зупинитися і не бомбардувати провінцію Алеппо, яку контролюють сили опозиції, а не ісламістські терористи, а ООН — забезпечити доступ гуманітарних місій на всі конфліктні території. США і Туреччина без напівнатяків звинуватили Росію в тому, що саме через дії Москви в Сирії гинуть мирні жителі й сотні тисяч людей змушені тікати з власних домівок. Після таких гострих заяв Росія, традиційно заперечивши всі звинувачення, знову ледве не перервала переговори. Також Москва наполягала, що оголошення перемир’я слід відкласти до 1 березня. Але цього разу Вашингтон був рішучим, розуміючи, що таке відтермінування дасть можливість Башару Асаду та Росії завдати серйозних ударів по армії сирійської опозиції.


І навіть коли в Мюнхені оголосили, що домовленості стосовно припинення вогню таки досягнуто, градус напруги не спав. Адже того саме дня стало відомо, що в Саудівській Аравії ухвалили рішення направити до Сирії сухопутні війська. Позицію щодо цього Росії озвучив прем’єр РФ Дмитро Медведєв. В інтерв’ю, яке 11 лютого опублікувала німецька газета Handelsblatt, Медведєв заявив: якщо війська Саудівської Аравії буде залучено до наземної операції у Сирії у рамках міжнародної коаліції під проводом США, це штовхне Сирію у довготермінову війну. «Всі сторони мають змусити себе сісти за стіл переговорів замість того, щоб розв’язувати світову війну», — заявив він.


Іншими словами, поки що найбільшою перемогою можна вважати сам факт декларації припинення вогню. Але підстав сподіватися, що оголошене стане реальністю, небагато.