Незважаючи на тотальну недовіру

 

В очікуванні звіту Кабінету Міністрів України, який заплановано в парламенті на 16 лютого, політики та експерти сходяться у своїх прогнозах: незважаючи на шквал критики від політичних сил та тотальну недовіру з боку суспільства, уряд на чолі з Арсенієм Яценюком може продовжити працювати.

 

Єдина фракція, котра «на ура» підтримує уряд, — звісно, пропрем’єрський «Народний фронт». У гуманітарній політиці уряд виконав свої плани на 60% — хоча концепція гуманітарної політики не була розроблена, натомість було значно збільшено фінансування галузі культури, — таку думку висловив голова Комітету Верховної Ради з питань культури та духовності Микола Княжицький (фракція «Народний фронт») під час круглого столу в Інституті Горшеніна «Чи загрожує переформатування уряду розколом коаліції?».


«Ми задоволені діяльністю уряду, попри всі проблеми, що існують, — сказав М. Княжицький. — Вперше ми мали уряд технократів, бо і міністр Пивоварський, і міністр Павленко, і багато інших — люди, які прийшли з бізнесу, котрі досі працювали із західними компаніями. Маємо реформи у сфері внутрішніх справ». Водночас парламентарій застеріг: якщо нині коаліція розпадеться, і будуть оголошені нові парламентські вибори, значну перемогу отримають ті сили, які отримали поразку після Майдану — «Опозиційний блок» та різні популістські сили.


Позиція «Народного фронту», за словами М. Княжицького, — нові вибори є «абсурдом і шкідливими для України». «Але якщо у парламенті зберуть підписи за недовіру уряду і проголосують, то Кабмін повинен піти у відставку, й має формуватися нова коаліція», — вважає депутат.


Фракція «Самопоміч» зареєструвала проект Постанови Верховної Ради України про висловлення недовіри Кабінету Міністрів України, — повідомила народний депутат від «Самопомічі» Вікторія Войціцька. Хоча процес тривав тиждень. Оскільки нині більшість народних депутатів перебувають в округах, фракція сподівається зібрати більше підписів з наступного понеділка.


В. Войціцька висловила сподівання, що в разі збору необхідних 150 підписів під постановою про недовіру Кабміну, це питання парламент може розглянути у березні. «Реалістично ми дивимося на строк — березень, — сказала Войціцька. — Можливо, є ймовірність, що це відбудеться раніше. Але важливо дотриматися букви закону і Регламенту, зробити все правильно, щоб потім ні у кого не було жодних сумнівів щодо легальності самого процесу».


Проте Микола Томенко, котрий донедавна входив до складу фракції Блоку Петра Порошенка, а нині — позафракційний народний депутат, голова парламентського екологічного комітету переконаний — після звіту уряду 16 лютого ніякого перезавантаження чи переформатування уряду не буде. Його прогноз —можлива зміна двох-трьох міністрів. А тим політичним силам, які сьогодні критично налаштовані до уряду Яценюка, може бути запропоновано певні посади — скажімо, вакантну вже декілька років посаду керівника Рахункової палати чи членів ЦВК, суддів Конституційного Суду, голів обласних адміністрацій. Водночас політик вважає, що в парламенті немає необхідних 226 голосів і для затвердження Програми діяльності уряду.


«Як мінімум до осені я не чекаю якихось радикальних змін у політичному житті і не бачу нового уряду, переформатування, перезавантаження, — сказав Микола Томенко. — Це будуть якісь локальні штрихи. Тим більше, що Захід не розуміє, яка альтернатива. Під схвалення програми діяльності немає 226. Я не бачу цих голосів. Але і неприйняття рішення про несхвалення програми діяльності уряду дає йому час, як мінімум, до наступної сесії. Якщо схвалення програми діяльності давало би уряду рік, то неприйняття рішення по звіту — як мінімум до вересня. Що може зробити Верховна Рада до цього часу — замінити якийсь блок міністрів та інших посадових осіб, провести якісь кадрові ротації».


Політичний експерт Тарас Березовець вбачає патову ситуацію — за його прогнозом, навіть не маючи підтримки, нинішній уряд у відставку відправлений не буде, 226 голосів немає. «Головна гарантія збереження уряду Яценюка — позиція західних партнерів, насамперед США, які чітко не хочуть дострокових парламентських виборів, — вважає Т. Березовець. — Президент і Прем’єр об’єдналися, і таким чином було виграно певний час. Але рано чи пізно нинішній парламент та уряд доведеться переобирати, бо з боку суспільства є тотальна недовіра».


Повноцінної урядової кризи немає, — переконаний і віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко. Але не тому, що уряд настільки ефективний, — немає зацікавлених у зміні наявного політичного «статус-кво» ані в коаліції, ані в уряді, ані у президентській вертикалі. «Незважаючи на всі суперечності у владній команді, системного протистояння немає, — сказав експерт. — Ворог уряду — це сам уряд. Тому йому, вочевидь, нічого не загрожує — можуть змінити лише декілька міністрів».