Вечірнє засідання 16 лютого

 

На початку вечірнього засідання за пропозицією Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана було прийнято рішення заслухати звіт уряду, а також розглянути питання про недовіру Кабміну в разі зібрання 150 підписів народних депутатів.

 

Прем’єр Арсеній Яценюк прозвітував за рік роботи уряду. Говорив довго і апофеозно, стверджуючи про успішність, на його погляд, реформ — в оборонній та безпековій політиці, у вітчизняній економіці, в дерегуляції. Прем’єр сипав фактами, цифрами — про збільшення фінансування на потреби Збройних Сил і озброєння, охорони державного кордону, соціальних стандартів, про запровадження санкцій щодо держави-агресора. Винною у відлякуванні інвесторів та в соціально-економічних складнощах прем’єр назвав війну. Яценюк знову говорив про економічне зростання і приріст ВВП й оптимістичні фінансово-економічні прогнози, підвищення місця України у світових рейтингах.

 

Серед досягнень Яценюк назвав скорочення вдвічі — з 22 до 11 — кількості податків, двократне зменшення єдиного соціального внеску, зростання доходів державного та місцевих бюджетів, скорочення кількості контролюючих органів, дозволів і ліцензій, запровадження нової системи адміністрування ПДВ, реформування державної служби, процес децентралізації, відкриття реєстрів. Ще одним досягненням в енергетичному секторі Яценюк назвав те, що протягом зими Україна не придбала в Росії жодного кубометру газу, і нині в наших резервах є понад 10 мільярдів кубометрів, що на 2 мільярди кубометрів більше, аніж було торік.
Коли верстався номер, розпочалося обговорення звіту уряду.


На початку засідання за наполяганням п’ятьох фракцій депутати повернулися до розгляду скандального закону № 3700 (зміни до виборчого закону щодо виключення депутатів-перебіжчиків із виборчого списку партії, проект О. Ляшка) і 236 голосами ухвалили його в цілому.

 

 

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

 

Збір підписів за відставку уряду.

 

Під час виступу Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.