Вечірнє засідання 16 лютого

 

Верховна Рада визнала незадовільною роботу Кабінету Міністрів України, однак не змогла проголосувати за постанову про відповідальність Кабінету Міністрів України (щодо прийняття резолюції недовіри Кабінету Міністрів України). За визнання роботи уряду незадовільною проголосували 247 депутатів. Проект постанови лідера фракції Блоку Петра Порошенка Юрія Луценка про вотум недовіри урядові (№ 4080) підтримали лише 194 депутати за необхідних мінімум 226.

 

Голоси розподілилися так: за — 194, проти — 2, утрималось — 12, не голосувало — 28.

За фракціями і групами: Блок Петра Порошенка — 97 із 136, «Народний фронт» — 0 із 81, «Батьківщина» — 15 із 19, «Самопоміч» — 25 із 26, Радикальна партія — 15 із 21, Опозиційний блок — 8 із 43, «Відродження» — 0 із 23, «Воля народу» — 6 із 20, позафракційні — 28 із 51.

У своєму виступі Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк прозвітував про позитивні, на його погляд, здобутки уряду за минулий рік і окреслив завдання на поточний рік у різних секторах економіки — безпековому, соціальному, економічному, децентралізація, дерегуляція і управління державною власністю, боротьба з корупцією.

Проте депутати не почули у словах прем’єра відповіді на головні запитання: як вийти із соціально-економічної кризи та не допустити подальшого зубожіння людей? А. Яценюк не вбачає іншого шляху для соціально-економічної стабілізації, аніж продовжити співпрацю з МВФ: «Хто би не був Прем’єром і який би уряд не був, іншого варіанта, ніж продовження співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, і в першу чергу з Міжнародним валютним фондом, не існує, — сказав він. — Якщо в когось є інший рецепт, вийдіть і покажіть, де взяти мільярди доларів на те, щоб збалансувати платіжний баланс держави, на те, щоб стабілізувати банківський і економічний сектор країни».

Насамкінець прем’єр заявив, що уряд зробив максимум, що міг зробити у дуже складній політичній, економічній і соціальній обстановці.

Незважаючи на заклик Президента, прем’єр про свою відставку не заявив.

Під час обговорення на уряд та його очільника посипався шквал критики.

Дуже емоційним був виступ автора проекту постанови про недовіру Кабінету Міністрів, лідера фракції БПП Юрія Луценка. Він нагадав членам уряду, що 70 відсотків людей вимагають їхньої відставки. «Бо ці люди бачать, що ви зупинилися, — сказав Луценко. — Десь минулого вересня, жовтня уряд зупинився і просто захищає свої посади, в країні нічого не міняється. Люди бачать, що ви не зашили кишені й нічого не рухаєте в реформах в цій країні. Вони бідно живуть, страждають, вони готові страждати, але робіть, рухайте цю країну вперед. Натомість ми чуємо про нові грандіозні плани, але не про те, що зробили, про те, що хочемо, але не те, що робимо».

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк відзначив, що у звіті не було аналізу, не було людини, заради якої піднімаються чи знижуються тарифи, не було мотиву, чого уряд працював. «І це ознака відсутності елементарного публічного управління, — запевнив політик. — Уряд має піти у відставку і спільно разом у цій коаліції збудувати новий уряд, який матиме кредит довіри».

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко закинув урядові, що той, розказуючи про реформи, забув, що ключове призначення усіх реформ -це підвищення рівня життя людей. «Ваші реформи кожна людина має помацати у своїй кишені, от коли там гроші є, ото показник ваших реформ, — сказав Ляшко. — Коли там грошей немає, коли мільйони жебраків, коли знищений малий і середній бізнес, то це не реформи — це геноцид». Ляшко закликав замість кредитів МВФ спрямувати зусилля на розвиток власної промисловості, підтримку малого і середнього бізнесу, стимулювання українського експорту, податкову реформу, детінізацію зарплат.

«Що це за нова політика? Для кого ця нова політика і для чого, якщо там немає людини? — стверджував Володимир Литвин (ДГ «Воля народу»). — Людини там немає. Заради чого тоді існує ця держава? Якщо вона не думає про людей, то держава не потрібна, треба комусь здатися в полон, забезпечити кращі умови для життя людей».

Заступник керівника фракції «Батьківщина» Сергій Соболєв назвав марнотратною політику збільшення кількості субсидій, які отримують громадяни. Бо у людей відсутній стимул економити енергоносії, а державні кошти проходять транзитом на рахунки обленерго та облгазів. Парламентарій заявив, що голосування за недовіру уряду продемонструє, кого зараз все влаштовує у країні: «Найбільші монополістичні клани олігархів смикають за ниточки, бо їх все влаштовує: ПДВ для них повертається, немає жодних проблем, вони далі керують державними монополіями, незважаючи на рішення парламенту і уряду».

Позитивно на адресу уряду під час обговорення його звіту виступали лише депутати від «Народного фронту».

На голосування спочатку було поставлено проект постанови — взяти звіт Кабінету Міністрів до відома, вона набрала 77 голосів «за». За проект постанови про відхилення звіту Кабінету Міністрів України та визнання діяльності Кабінету Міністрів України незадовільною (№ 4063) проголосували 247 депутатів.

Для ініціювання розгляду питання про недовіру урядові під проектом постанови про вотум недовіри урядові підписалися 158 народних депутатів. Автор проекту постанови № 4080 Юрій Луценко перед голосуванням наголосив, що йдеться не про персональну образу чи зневагу, а про кризу довіри і кризу результатів. Ю. Луценко також наголосив, що це парламентська зона відповідальності — відправити уряд у відставку і сформувати новий відповідальний уряд. Однак за проект постанови про недовіру уряду проголосували лише 194 народні депутати, і головуючий закрив вечірнє засідання.

* * *

Після завершення пленарного засідання лідери депутатських фракцій у коментарях журналістам висловили своє бачення виходу з політичної кризи.

Лідер фракції БПП Юрій ЛУЦЕНКО заявив, що у прем’єра є кілька варіантів подальшої поведінки. «Прем’єр може подати у відставку, він може внести пропозиції щодо створення нової коаліції та нового уряду — все в руках прем’єра Арсенія Яценюка, — сказав він. — Але з цим урядом парламент не вірить у розвиток України. Далі ситуацію має коментувати Арсеній Яценюк. Робити вигляд, що можна й далі працювати так, як працювали два роки після Майдану, далі не можна». Політик висловив припущення, що в разі відсутності будь-яких пропозицій і заяв від прем’єра до четверга, за наступні три непленарні тижні треба буде знайти формулу нового ефективного уряду.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія ТИМОШЕНКО висловила думку, що в силах Президента припинити «кланово-олігархічну змову» та сформувати нову демократичну коаліцію, яка зможе обрати ефективний технократичний уряд. «Зараз Президент як лідер нації повинен побачити, що ця змова є. І якщо він не учасник цієї змови, то повинен своєю волею зібрати всіх депутатів, які здатні ефективно працювати, і все-таки створити нову демократичну коаліцію», — наголосила Тимошенко. На її думку, голосування за резолюцію недовіри уряду засвідчило, що «де-факто і де-юре сьогодні в країні не існує так званої «демократичної коаліції», адже у разі її існування сьогодні було б ухвалено рішення щодо звільнення уряду». Учора зранку фракція «Батьківщина» прийняла рішення про вихід з парламентської коаліції.

Фракція «Самопоміч» учора не прийшла на ранкове засідання парламенту і також обговорює можливість виходу з парламентської коаліції. Член фракції «Самопоміч» Олена СОТНИК також заявила, що при голосуванні за відставку уряду система «Рада» не спрацювала належним чином, і її голос, як і голоси декількох інших депутатів, не були зараховані — у поіменному голосуванні з’явилася відмітка «не голосував». О. Сотник повідомила, що депутати подали письмові заяви до апарату Верховної Ради і, можливо, буде зареєстровано постанову про скасування голосування і про призначення переголосування постанови про недовіру уряду.

Натомість лідер фракції «Народний фронт» Максим БУРБАК заявив: «Відповідальність і державотворчість у пленарній залі перемогли політиканство. Подискутувавши чотири години, депутати усвідомили ту відповідальність, яка лягає на їхні плечі в разі голосування за відставку уряду. Було прийняте єдино правильне рішення. Здоровий глузд і відповідальність за долю країни перемогли».