Подорож на Близький Схід

Делегацію українських журналістів, котрі відвідали Йорданське Гашимітське Королівство, зустрічали радо і по-арабськи щедро. Йорданці зазначали, що наші держави пов’язує багаторічна дружба, не затьмарена непорозумінням, взаємними образами і спірними питаннями. Сьогодні в цій країні постійно мешкають майже п’ять тисяч громадян України. У Йорданії, до слова, величезну популярність має танцювальний колектив Freeway Dance Studіo, у якому беруть участь діти української діаспори. А керує ансамблем йорданець з українським корінням М. Аяд.
Українські журналісти зустрічалися з йорданськими парламентаріями. У Національних зборах про їхню роботу розповів голова Комітету з арабських і міжнародних справ нижньої палати парламенту пан Басам Манасир. А у верхній палаті — Сенаті — з журналістами зустрічався віце-спікер Марван Аль Хмуд.

Басам МАНАСИР:
— Останні вибори до парламенту відбулися 23 січня 2013 року. Нижня палата — палата депутатів — складається з депутатів, що обираються таємним прямим голосуванням відповідно до виборчого закону.
Строк повноваження палати депутатів — чотири роки від дня оголошення результатів загальних виборів в офіційній газеті.
Вибори проводяться протягом чотирьох місяців, які передують закінченню строку повноважень попередньої палати. Якщо вибори не завершилися до моменту спливання цього строку чи затримуються з якихось причин, палата продовжує функціонувати до закінчення виборів до нової палати.
Палата депутатів має право вирішувати питання про дійсність мандатів своїх членів; будь-який виборець може протягом п’ятнадцяти днів від дня опублікування результатів виборів у його виборчому окрузі заявити в секретаріат палати протест із вказівкою мотивів, з яких він вважає недійсним мандат особи, проти якої заявлено протест. Мандат може бути визнано недійсним лише за рішенням, прийнятим більшістю двох третин голосів членів палати.
Будь-який член палати депутатів може піти у відставку, подавши відповідну заяву голові палати; голові слід порушити питання про відставку перед палатою, яка вирішує прийняти чи відхилити відставку.
У нижній палаті — 150 депутатів. 27 мандатів закріплено для депутатів, обраних за партійними списками. У йорданському парламенті працює вісім фракцій.
А в депутатській групі «Йорданія — Україна» трудяться сьогодні вісім депутатів.

***

Марван Аль ХМУД:
— У верхній палаті парламенту — 75 сенаторів.
Кожен член сенату має відповідати умовам, передбаченим конституцією, і, крім того, повинен бути у віці не менш як сорок років. Сенатори мають належати до числа осіб однієї з таких категорій:
Голова Ради міністрів або колишній голова Ради міністрів, міністри або колишні міністри, колишні посли або повноважні міністри, колишні голови палати депутатів, голови і судді цивільних касаційного та апеляційного чи шаріатського судів, офіцери у відставці в чині не нижче бригадного генерала, колишні депутати, котрі обиралися не менше двох разів, або інші особи, що мають довіру і підтримку народу за свою діяльність і послуги нації та батьківщині.
Строк повноважень сенату вісім років; половина складу сенату оновлюється кожні чотири роки. Після закінчення цього строку мандат може бути відновлено.
Голова сенату займає цей пост протягом двох років і може бути призначений знову.
Сенат скликається одночасно з палатою депутатів: періоди сесій обох палат однакові.
Коли палата депутатів розпускається, засідання сенату перериваються.

***

З бесід з парламентаріями стало зрозуміло, що Йорданія зосереджує свою зовнішню політику на регіональному рівні, намагаючись адекватно реагувати на загрози національній безпеці, основні з яких фактично визначаються загрозою тероризму. Королівство, як і раніше, розвиватиме економічне співробітництво з Китаєм та іншими країнами в Південній Азії, поглиблюватиме фінансове співробітництва з арабськими країнами Перської затоки.

Шукран, Тарасе Шевченко!

Амман — столиця Йорданії — місто, яке неможливо забути. Місто, завдяки особистій енергії та ініціативі Надзвичайного і Повноважного Посла України Сергія Паська, стало єдиним в 22 арабських країнах, де з’явилися вулиця Тараса Шевченка і Парк Великого Кобзаря.
І сьогодні таксисти везуть пасажирів не на вулицю аль-Умума, а на проспект Тараса Шевченка.
Сьогодні на проспекті Тараса Шевченка в Аммані, де розташовано Посольство України, установлено меморіальну дошку на честь Великого Кобзаря: на мармуровій плиті трьома мовами — українською, арабською та англійською вигравірувано «Ця вулиця названа на честь великого українського поета і художника Тараса Шевченка до 200-річчя з дня його народження. Рішення Муніципалітету Великого Аммана, березень 2014 року».
За пропозицією посла України в Йорданії Сергія Паська     9 березня 2015 року в Аммані було відкрито парк імені Тараса Шевченка. Міський голова Аммана Акіль Більтаджи запропонував назвати цей парк імені україно-йорданської дружби пам’яті Тараса Шевченка. І тоді  було виголошено слова «Шукран, Тарасе Шевченко» — «Дякуємо, Тарасе Шевченко».
За значний особистий внесок у зміцнення міжнародного авторитету Української держави, популяризацію її історичної спадщини й сучасних досягнень і на честь 24-ї річниці незалежності України Президент України Петро Порошенко нагородив міського голову Великого Аммана Акіля Більтаджи орденом «За заслуги» 2-го ступеня. Єдиним представником арабських країн серед 15 іноземних громадян був Акіль Більтаджи. Ця нагорода буде вручена йому 9 березня нинішнього року в Києві під час урочистої церемонії, присвяченій пам’яті Тараса Григоровича Шевченка.
Досі у Йорданії згадують, як 2014 року арабською мовою у виконанні української студентки Ганни Нелуп уперше пролунала могутня пісня «Реве та стогне Дніпр широкий». А дещо раніше арабською йорданці змогли почути легендарний «Заповіт», який з української переклав знаменитий поет Михайло Нуайме.
— Культура, освіта, наука — стали локомотивами розвитку україно-йорданських відносин, — розповідає посол Сергій Пасько. — Пріоритетний напрям — освіта. За двадцять років вищу і середню фахову освіту в Україні здобули п’ять тисяч громадян Йорданії, а нині в українських вишах навчаються три тисячі студентів.
На запрошення муніципалітету Великого Аммана в Йорданії гастролював народний художній колектив, лауреат міжнародних і всеукраїнських конкурсів, вокально-хореографічний ансамбль «Зернятко» будинку дитячої творчості «Вітряні гори» Подільського району столиці. 

Гарний друг ліпше за поганого брата

Йорданію й Україну розділяють тисячі кілометрів. У далекій арабській країні, у чому ми, українські журналісти, не раз переконувалися, дуже уважно стежать за подіями в Україні, висловлюють підтримку народу України в його боротьбі за територіальну цілісність і незалежність. Керівник спеціальної економічної зони «Акаба» доктор Хані Мулкі казав, що вірить у те, що українські підприємці вже найближчим часом почнуть працювати на березі Червоного моря. Доктор Хані Мулкі розповів про пріоритетні напрями СЕЗ «Акаба» і наголосив, що в Йорданії чекають на українських судноремонтників, фармацевтів, меблярів, фахівців в галузі нафтохімії.
І про сюрприз. Для всіх співробітників Посольства України в Йорданії «Голос України» підготував подарунки — свіжі номери газети, сувенірні футболки, календарі, подарункові кепки з логотипом газети Верховної Ради. Дипломати були безмежно раді звісточці з Батьківщини.

Київ—Амман—Київ.

 

 

Надзвичайний і Повноважний Посол України Сергій Пасько і В’ячеслав Воронков.

Фото Людмили ВОРОНКОВОЇ.