Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції одностайно ухвалив рішення рекомендувати парламенту скасувати голосування в цілому за закон про електронне декларування № 3755. У Верховній Раді вже зареєстровано два проекти відповідної постанови — в авторстві голови комітету Єгора Соболєва та інших і депутата Юрія Левченка.

Єгор Соболєв заявив, що він, як голова комітету, який було визначено головним для розгляду законопроекту № 3755, не підпише цей документ через порушення Регламенту.

А за Регламентом текст законопроекту, прийнятий парламентом не пізніше як у 10-денний термін, оформлюється профільним комітетом і візується головою профільного комітету та керівником секретаріату комітету і подається на підпис Голові Верховної Ради. «Він є шахрайський, він фактично руйнує систему декларування активів чиновників — сказав Є. Соболєв. — Він складався з одного слова — «виключити», а в результаті був ухвалений величезний закон, який відкинув державу назад у вимогах до посадовців декларувати своє майно».

Текст законопроекту № 3755 — про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування) — на офіційному сайті Верховної Ради справді складається лише з одного речення: «У абзаці другому пункту 2 розділу XІІІ «Прикінцеві положення» Закону України «Про запобігання корупції» слова і цифри «але не раніше 1 січня 2017 року» вилучити».

Проте під час обговорення законопроекту у сесійній залі доповідач і співавтор законопроекту, народний депутат від фракції Блоку Петра Порошенка Вадим Денисенко зачитав поправки з голосу, і законопроект було проголосовано з цими поправками. За що ж проголосували депутати?

Цитуємо зі стенограми пленарних засідань парламенту 16 лютого. Законопроект № 3755:

* відтерміновує кримінальну відповідальність за вказання неправдивих відомостей у декларації високопосадовців до 2017 року;

* у декларації можна зазначати тільки зареєстроване місце проживання, а не фактичне;

* у декларації можна не вказувати видатки, майно, готівкові кошти, банківські вклади, позики, подарунки та фінансові зобов’язання та всі правочини, вартість яких не перевищують 150 мінімальних зарплат;
* суб’єкти декларування при заповнення декларації мають право не вказувати вартість майна, активів, крім випадків, коли таке майно, активи є джерелом доходу.

«Для чого потрібна декларація? Щоб чиновник задекларував, що він має, потім громадянське суспільство, правоохоронні органи, журналісти перевірили, як він живе, і це є привід, можливо, і для кримінального переслідування. Скрізь у світі така норма, — прокоментував журналістам народний депутат Сергій Лещенко. — Але проголосували поправку, що на цей рік кримінальна відповідальність не поширюється, можна що завгодно написати, але за це буде тільки адміністративна відповідальність, тобто штраф. Таким чином втрачає логіку сам інститут декларування доходів. Думаю, частина парламенту просто була не в курсі, за що голосувала, а частина голосували свідомо, бо вони не хочуть відповідати за свої статки і ресурси за Кримінальним кодексом».

На засіданні антикорупційного комітету депутати також порушили питання про неприпустимість переголосування по декілька разів законопроектів у сесійній залі, якщо вони не набирають вдосталь голосів. Присутній на засіданні Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій висловився за ухвалення комплексних змін до Регламенту. Він нагадав, що зараз завершується напрацювання загальної реформи парламенту, яка проводиться спільно з місією Європарламенту, і буде втілено зміни у багато сфер. «На сьогодні це є стримуючим фактором, щоб не робити фрагментарні зміни, а винести системні зміни, — сказав А. Парубій. — Дуже багато є недоліків у Регламенті, які потребують вдосконалення».