Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи провів слухання на тему: «Пріоритети діяльності уряду в екологічній та природоохоронній сфері на 2016 рік».

 

Захід відбувся під керівництвом голови комітету Миколи Томенка (на знімку ліворуч).

 


Під час слухань зазначалося, що нещодавно Верховна Рада України визнала діяльність Кабінету Міністрів України незадовільною, зокрема в реалізації екологічної політики та політики у сфері охорони довкілля. Адже відповідно до Конституції України забезпечення екологічної безпеки й підтримання екологічної рівноваги на території України, подолання наслідків Чорнобильської катастрофи, збереження генофонду Українського народу є обов’язком держави. Така ситуація не сприяє і виконанню Україною взятих зобов’язань у рамках міжнародних договорів, Угоди про асоціацію між Україною та ЄС тощо. При цьому, як зазначили учасники слухань, урядова програма не містить відповідного розділу щодо напрямів діяльності в екологічній та природоохоронній сфері, соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Певним чином на такий стан речей вплинула ситуація із відсутністю профільного міністра, наголошувалося на слуханнях.


Під час засідання учасники зазначали: діяльність в екологічній сфері повинна здійснюватися на комплексній основі, бути послідовною та системною. Для цього має бути достатньо кваліфікованих кадрів та відповідне фінансування. Наголошувалося й на необхідності ведення невиснажливих для довкілля методів господарювання та зменшенні шкідливого впливу на нього, включно з подоланням наслідків хімічного та іншого впливу при землекористуванні у сільському господарстві. Адже дбаючи про екологічну безпеку, про сприятливе довкілля, держава тим самим здійснює ефективне інвестування у здоров’я української нації.


Микола Томенко підтримав пропозиції експертів про необхідність обов’язкової презентації програми діяльності майбутніми кандидатами на посаду міністра екології на засіданні профільного парламентського комітету із залученням громадськості та науковців.


«Лише після того, як кандидати на посаду міністра екології презентують свої програми та пройдуть таке публічне обговорення, можна буде виносити в сесійний зал на голосування ці кандидатури», — зауважив Микола Томенко.


Підбиваючи підсумки, голова комітету відзначив важливість напрацювань профільних урядових структур, наукових установ, експертного середовища, громадськості у процесі здійснення законопроектної діяльності для забезпечення підготовки до прийняття якісних законодавчих актів з питань, що належать до компетенції комітету, а також у процесі розбудови ефективного інституційного забезпечення галузі.


Комітет найближчим часом планує розглянути пропозиції, подані учасниками слухань щодо пріоритетів діяльності уряду в екологічній та природоохоронній сфері на 2016 рік, та прийняти відповідне рішення.


В обговоренні взяли участь в. о. міністра екології та природних ресурсів України Ганна Вронська, Голова Державної екологічної інспекції України Андрій Заїка, Голова Державного агентства рибного господарства України Ярема Ковалів, Голова Державного агентства управління зоною відчуження Віталій Петрук, в. о. Голови Державної геологічної служби України Микола Бояркін та інші представники відомств, наукових установ та громадських організацій.

 


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.