Комітет Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції обговорив проблему здійснення тиску з боку фіскальних і правоохоронних органів на ІT-бізнес в Україні. До такої теми засідання парламентського комітету спонукали скарги представників ІТ-компаній на проведення численних обшуків із вилученням серверів та за участю силових спецпідрозділів. Айтішники вважають, що на їхній бізнес тиснуть з корупційною метою. Однак правоохоронці виявили співпрацю з сепаратистами та програми, за допомогою яких викрадали кошти з банків.

Проблеми ІТ-галузі вже розглядав на спеціальному засіданні ще один парламентський комітет — з питань інформатизації та зв’язку. «Ситуація — 50 на 50, — зауважив голова комітету Олександр Данченко. — У галузі є проблеми, багато з яких потрібно вирішувати на законодавчому рівні. Є і проблеми корупції в нижчій ланці правоохоронних структур. З другого боку, у 70% випадків на серверах було знайдено сепаратистський контент, піратські програми для розкрадання коштів із банків».

Представники ІТ-компаній висловили власне бачення проблем галузі. Іван Пєтухов (компанія «Адамант») розповів, що на його компанію за останні півтора року було здійснено понад 50 «наїздів», у тому числі й за участю спецпідрозділів «Альфи». За його словами, за 2015 рік Україну залишили понад чотири тисячі ІТ-спеціалістів. «Законодавство спрямоване на тотальний контроль за ІТ-галуззю, така політика знищує інтелектуальну еліту», — стверджував І. Пєтухов.

На думку члена правління Інтернет-асоціації України Андрія Нагорняка, потрібно виробити чіткі спільні правила взаємодії ІТ-компаній із правоохоронними органами. Він навів такий приклад: у Харкові під виглядом боротьби з сепаратизмом винесли всі сервери в однієї ІТ-компанії, які рік пилилися на складі, потім компанія через суд відсудила ці сервери, але повернули порожні коробки. Були спроби підписати меморандум між провайдерами та правоохоронними структурами із урахуванням рекомендацій Ради Європи щодо боротьби з кіберзлочинністю, однак поки що безрезультатно.

Директор Асоціації «Інформаційні технології України» Віктор Валєєв заявив, що через вилучення серверів айтішники за минулий рік зазнали збитків на майже 10—15 мільйонів доларів. Він запропонував виробити чітку процедуру доступу до копій даних, щоб під час перевірок і обшуків не вилучалися сервери і не зупинявся бізнес. Інші промовці висловили думку, що обшуки в ІТ-компаніях і вилучення техніки проводять лише з однією, корупційною метою — паралізувати бізнес, щоб потім за гроші «домовитися».

Водночас у правоохоронців — багато питань щодо сплати податків ІТ-компаніями, детінізації зарплати в галузі та співпраці з сепаратистами. Перший заступник голови Державної фіскальної служби Сергій Білан запевнив, що політика державної фіскальної служби та податкової поліції — це встановити баланс між сплатою податків та інтересами білого бізнесу. За його словами, в Україні зареєстровано майже п’ять тисяч ІТ-компаній. І за 2015 рік у них було проведено лише 15 планових перевірок, порушено лише чотири кримінальні справи. Ще майже 10 кримінальних справ порушено МВС і СБУ, йшлося на засіданні комітету. В ІТ-галузі найвища зарплата в Україні — у середньому дві з половиною — три тисячі доларів на місяць — але це неофіційна зарплата. С. Білан зачитав вилучену «інструкцію», яку знайшли в одній із компаній — як поводитися працівникам під час перевірок чи проведення слідчих дій. За «інструкцією» працівник має вказати офіційну зарплату в гривнях.

Чотири із ТОП-10 вітчизняних ІТ-компаній при обороті в 200 мільйонів гривень сплачують не більш як 20 тисяч гривень податків, заявив податківець і закликав керівників компаній використати зниження вдвічі єдиного соціального внеску для підвищення офіційних зарплат у галузі.

Представник СБУ — начальник департаменту захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Едуард Кріцен — пояснив, що спецпідрозділ «Альфи» було залучено для забезпечення безпеки слідчо-оперативної групи. У спецслужбі стверджують, що «Альфу» задіюють лише якщо є загроза життю оперативників.

Начальник департаменту кіберполіції Національної поліції Сергій Демедюк повідомив, що напрацьовано проект змін до Кримінального процесуального кодексу, які врегульовують вилучення речових доказів під час здійснення обшуку. У законопроекті також передбачається ввести до КПК цілий новий розділ, який дозволяв би здійснювати процесуальні дії з цифровими доказами. Однак ще одна проблема полягає в тому, що в правоохоронних структурах дуже мало експертів для проведення цифрових експертиз.

Народні депутати були єдині в тому, що потрібно розвивати ІТ-галузь, бо це високоінтелектуальні технології. Однак потрібно працювати в законному руслі, сплачувати податки й не допускати співпраці з сепаратистами. І не забувати, що в країні гібридна війна. «У країні війна, і один зрадник із комп’ютером може завдати шкоди більше, ніж ворожий батальйон з танками», — сказав депутат Юрій Тимошенко. Зрештою, вирішено провести ще одне засідання комітету, присвячене проблемам галузі.

 

 

Завідувач секретаріату Юрій Сорочик та голова комітету Єгор Соболєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.