У Національному музеї літератури України відбулася презентація виставки до 145-річчя від дня народження великої української поетеси Лесі Українки «...Я жива! Я буду вічно жити!».

 

Основу виставки становлять експонати із фондів музею, а також інші, не менш раритетні і значущі, історичні предмети. Зокрема, в експозиції вперше представлено скульптурні портретні зображення поетеси: «Леся Українка. Стояла я і слухала весну...» (1970) — один із варіантів пам’ятника письменниці в Києві роботи знаменитої скульпторки Галини Кальченко та скульптурний портрет відомого майстра Миколи Обезюка. На виставці також можна побачити і зовсім рідкісні прижиттєві видання творів Лесі Українки. Це й поетичні збірки, й окремі видання творів, і цілі альманахи та заборонені в радянській Україні видання 20—30-х років.


Як зазначила під час відкриття виставки директор музею Галина Сорока, з творчістю Лесі Українки в нашу літературу увійшли цілі світи, не знані чи мало знані раніше, відкрилися нові тематичні обшири, і щораз письменниця надавала їм нової глибини, оригінальної філософської наповненості та поетичної свіжості.


Презентація відбулася за участю міністра культури В’ячеслава Кириленка, письменників Івана Драча та Оксани Забужко. Були також присутні художники Василь Перевальський, Василь Чебаник, Володимир Слєпченко та інші. Багато хто з них безпосередньо ілюстрував твори поетеси. Особливе прочитання мистецької мови текстів Лесі Українки продемонстрували Лариса Іванова та Лариса Дем’янишина, Надія Никифорова і Люба Міненко. Неабиякий інтерес викликали також роботи молодої художниці Поліни Дорошенко.


Під час відкриття виставки звучали твори Лесі Українки у виконанні студентів Київського університету імені Івана Карпенка-Карого.

 

Під час відкриття виставки лунала музика.

 

Віце-прем’єр-міністр України — міністр культури України В’ячеслав Кириленко та генеральний директор Національного музею літератури України Галина Сорока.

 

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.