Ім’я Героя України Максима Шимка, який загинув на Майдані в Києві у дні Революції Гідності, матиме школа у селі Байраківка Немирівського району на Вінниччині.


Депутати Немирівської райради одноголосно прийняли рішення про присвоєння навчальному закладу імені Героя Небесної Сотні. Ініціаторами стали молоді активісти Байраківки. Вони зібрали підписи односельців, винесли питання на обговорення громади і депутатів сільради. «Навчальний заклад є комунальною власністю районної громади, тому рішення приймала сесія ради», — уточнила директор Байраківської школи, депутат сільради Людмила Гнатенко. За її словами, минулого року в селі перейменували вулицю Леніна на Максима Шимка, встановили меморіальну дошку на фасаді школи.


— Максима Шимка добре знають у селі, — продовжує Людмила Гнатенко. — Він випускник нашої школи. Дев’ятирічку Максим закінчував у Вінниці, а у випускних класах навчався у Байраківській школі. Звідси родом його мати Зоя Семенівна, тут дотепер проживає дідусь.


На урочистості запросили батьків героя, його брата, був присутній дідусь і учасники подій на Майдані — козаки Четвертої сотні, з якими Максим стояв пліч-о-пліч до 20 лютого 2014 року. У той день куля снайпера обірвала його життя. Сталося це в той момент, коли Шимко надавав допомогу пораненому.

Вінницька область.