В Україні тривають польові роботи. Аграрії вже сіють пшеницю, овес, ячмінь та горох у чотирьох областях. До Одещини, Херсонщини, Миколаївщини, де кампанію розпочали ще в лютому, додалося Запоріжжя. Ранніми яровими зерновими засіяно 65 тис. га., що становить майже три відсотки від запланованих площ. Цьогоріч чимало господарників роблять ставку на ячмінь. За прогнозами, загалом під нього сільгоспвиробники відведуть 3 млн. га., що на п’ять відсотків більше, ніж торік. Таку зацікавленість аналітик «АПК-Інформ» Андрій Купченко пояснює високим попитом, який виник на цю культуру на світовому ринку. 

 

Хоча впродовж останніх п’яти сезонів в Україні спостерігалось планомірне скорочення площ під ячменем.


Що ж стосується озимих (нині проводиться їх підживлення), перший заступник міністра агрополітики Ярослав Краснопольський вважає, перезимували вони непогано. За його словами, якщо врахувати ті втрати, які мали з осені: недосів і поля, які не зійшли, — то разом виникло 1,7 млн. га. додаткових площ. Зараз їх треба засіяти. Втрачені озимі — пшеницю та ріпак — замінять ярий ріпак, ячмінь, кукурудза або соняшник. Нехай навіть ці культури будуть рентабельніші, ніж озимі, але, звісно, для аграріїв пересів — додаткові витрати. Зростає навантаження на техніку. Особливо це стосується Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей, де посіви найбільше постраждали від минулорічної посухи.