Ще донедавна Черкаська обласна дитяча лікарня була єдиною в Україні, яка не мала лапароскопічного обладнання. Однак нещодавно медзаклад поповнився хірургічним приладом, який дає змогу оперувати без розтину.

 

— Уже проведено першу таку операцію трирічній дитині з гіпертрофією аденоїдів, — повідомив Микола Кондрацький, головний лікар. — Нині готуємо наступного пацієнта. Апарат доукомплектовується для роботи і в інших напрямах хірургії. Ним можна буде оперувати гострий апендицит, це в нашій лікарні майже 300 випадків на рік, грижі, видаляти жовчний міхур тощо. Переваги лапароскопічних операцій для пацієнтів очевидні, щонайперше, це менша травматизація. Якщо після відкритого хірургічного втручання дитина повинна лежати в лікарні 10—12 днів, то після малоінвазивного — на третій-четвертий стає на ноги.


Безцінна ця техніка і для діагностування хвороб. Скажімо, привезли немовля з болем у животі. Негайно прояснити причину може огляд черевної порожнини лапароскопом. Працювати з новим приладом вже готові три хірурги, пройдуть навчання ще кілька.


Лапароскоп відомого в галузі ендоскопічної техніки німецького виробника коштував 70 тисяч євро, розповів Ігор Фесун, радник голови облдержадміністрації. Ці гроші надійшли з обласного та районних бюджетів. Наталя Лакуста, начальник відділу надання допомоги матерям та дітям управління охорони здоров’я ОДА, наголосила, що за неповні п’ять років роботи лікарні прооперовано 16 тисяч пацієнтів. Лапароскоп виводить хірургічну допомогу дітям області на новий рівень.

 

Черкаська область.