«Уся світова спільнота і особисто Президент України роблять усе можливе і неможливе для того, щоб була звільнена з російського полону Надія Савченко», — сказав під час учорашнього засідання прем’єр Арсеній Яценюк та зазначив, що українська держава також не забуває про інших політичних в’язнів російського режиму — Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва.

 

У зв’язку з цим глава уряду повідомив, що Міністерство юстиції вже надіслало до Російської Федерації запит щодо повернення на територію України незаконно засуджених українських громадян, а міністр юстиції Павло Петренко найближчим часом зустрінеться з родинами Олега Сенцова, Юрія Солошенка, Олександра Кольченка і Геннадія Афанасьєва, щоб визначитися з подальшими діями української держави щодо «захисту від незаконного сталінського «правосуддя», яке вчиняється російським режимом по відношенню до українських громадян». 


На пропозицію міністра інформаційної політики Юрія Стеця прем’єр доручив відповідним міністерствам забезпечити погашення 5 мільйонів гривень заборгованості телеканала АТR перед власником супутника. Це пов’язано з тим, що 10 днів тому цей кримськотатарський телеканал постав перед загрозою зникнення з ефіру, оскільки шведська компанія—власник супутника, через який мовить АТР, мала відключити цей телеканал за борги.

«Необхідно допомагати нашому кримськотатарському народу, який перебуває під постійним тиском російського режиму і який потребує допомоги. Щоб канал АТR, який дає правдиву інформацію про наших кримськотатарських братів, функціонував і мав можливість мовити», — сказав А. Яценюк та нагадав, що в держбюджеті на 2016 рік передбачено майже 60 мільйонів на підтримку діяльності меджлісу кримськотатарського народу.


Під час засідання урядовці обговорили питання будівництва та ремонту доріг. За словами міністра інфраструктури Андрія Пивоварського, цього року на дорожні роботи планується виділити безпрецедентно велику суму коштів. «Попередньо ми очікуємо 20 мільярдів гривень, які буде витрачено на ремонт та будівництво доріг державного і місцевого значення, що в декілька разів більше, ніж у 2015 році», — сказав він і додав, що, крім бюджетних коштів, також планується отримати 4,5 мільярда гривень від міжнародних фінансових організацій.


А заступник голови «Укравтодору» Микола Березовський уточнив, що в цьогорічному держбюджеті на дорожні роботи передбачено вдвічі більшу суму коштів, ніж торік, — 6,5 мільярда гривень. Водночас передбачено відповідні фінанси в місцевих бюджетах, в Державному фонді регіонального розвитку та триватиме експеримент, що передбачає спрямування на дорожнє будівництво частини митних зборів.


Відповідаючи на запитання прем’єра, котрий попросив «по-простому пояснити», які саме дороги планується відремонтувати цього року, представник «Укравтодору» насамперед згадав про 148 кілометрів на двох першокласних міжнародних трасах «Київ—Харків» та «Київ—Одеса», які буде введено в експлуатацію цього року. Також планується завершити будівництво дорожніх об’єктів за програмою «Карпатський регіон» та довести трасу, що з’єднує Львів і Луцьк із польським кордоном.


Не менш важливим напрямом робіт М. Березовський назвав відновлення дорожнього господарства в Донецькій та Луганській областях, зокрема там потрібно відновити щонайменше 10 мостів. Триватимуть роботи й на трасі «Одеса—Рені».


Було обговорено й питання відновлення міжнародної траси «Миколаїв—Дніпропетровськ». Це пов’язано з тим, що нині цю дорогу заблоковано — люди, які перекрили рух важковагових автомобілів, заявляють, що не припинять блокування, поки не буде чіткої гарантії відновлення цієї вкрай розбитої траси. Тож під час засідання уряду було повідомлено, що на її ремонт буде виділено 100 мільйонів гривень.
Щоправда, поки що не відомо, якою дорогою піде сам нинішній уряд — продовжить працювати, чи звільнить шлях іншій команді.


Тим часом


Айварас Абромавичус, котрий заявив про свою відставку з посади міністра економічного розвитку та торгівлі, зазначив, що хотів би продовжити розпочаті реформи. «На жаль, я думаю, що деякі мости я вже спалив і мені буде важко повернутися. Але, може, диво якесь станеться, хто його знає», — сказав він.


А от міністр фінансів Наталія Яресько розмови про її можливе призначення на посаду прем’єра коментувати відмовилася.