Учора Конституційний Суд України (КСУ) у формі усного слухання розпочав розгляд справи щодо конституційності деяких положень Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» та Податкового кодексу України. Зокрема, суд розгляне конституційність підпункту 164.2.19 підпункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України, відповідно до якого розмір пенсії або щомісячного довічного грошового утримання, наприклад, отримуваних суддями, що перевищує три розміри мінімальної заробітної плати (в розрахунку на місяць та станом на 1 січня звітного податкового року), підлягає оподаткуванню.


Цікаво, що з цього приводу до Конституційного Суду звернулися декілька суб’єктів — народні депутати України та Верховний Суд України. Оскільки предмет конституційного звернення один, то Конституційний Суд провадження за цими зверненнями об’єднав.


Автори клопотань вважають, що законодавцем у цій частині оподаткування соціальних виплат окремим категоріям громадян допущено звуження обсягу наявних прав і свобод, що не відповідає приписам статей 1, 3, 8, 19, 21, 22, 24, 46, 48, 126 Конституції України. Зокрема, неконституційність зазначених положень обґрунтовують тим, що громадяни, розмір пенсії яких перевищує три мінімальні заробітні плати, повинні сплачувати податок, а громадяни, розмір пенсії яких менше, звільнені від такого оподаткування, що суперечить принципам верховенства права та рівності всіх перед законом, звужує права певних категорій громадян на соціальний захист та порушує рівність прав пенсіонерів. 


У разі визнання КСУ нової редакції підпункту 164.2.19 підпункту 164.2 статті 164 Податкового кодексу України такою, що не відповідає Конституції України, від дня прийняття такого рішення вона оголошується нечинною і втрачає свою дію.


Нагадаємо, що рішення Конституційного Суду України є обов’язковим до виконання на території України, остаточним і не може бути оскаржено. Рішення КСУ має преюдиційне значення під час розгляду судами загальної юрисдикції позовів у зв’язку із правовідносинами, що виникли внаслідок дії неконституційного акта.