До 160-річного ювілею Івана Франка готується Прикарпаття. Тут чимало місць, пов’язаних із біографією письменника. На засіданні постійної комісії облради з питань гуманітарної політики та свободи слова обговорили, як мине Рік Франка.


Окрім науково-просвітницьких конференцій, виставок, тематичних зустрічей планується й низка інших заходів. Популяризація творчої спадщини Каменяра відбуватиметься масштабно та різносторонньо. За повідомленням начальника управління культури, національностей та релігій ОДА Володимира Федорака, масове читання творів ювіляра відбудеться в усіх закладах культури та освіти.


Окремі урочистості пройдуть там, куди часто навідувався письменник, — у місті Коломия, селах Криворівня, Лолин та інших. Підтримуватимуться видання книг у руслі ювілейної тематики. Зокрема перевидадуть україно-англійський туристичний довідник по місцях перебування Івана Яковича. Його видано десять років тому, тепер це буде оновлена та доповнена версія. А ще заплановано провести загальнонаціональний інтелектуальний турнір на знання творчої та наукової спадщини Каменяра, низку пісенних та театральних фестивалів. Як зауважив В. Федорак, головне — показати українцям та світу різноманітні таланти Франка. Адже окрім поезій, прози та драматургії в його спадку чимало праць з економіки, філософії, психології, мовознавства. А ще твори, перекладені з 14 мов. Не чекаючи дня народження письменника — 27 серпня, в області вже розпочали відзначати знакову дату. В книгозбірнях відкривають тематичні виставки, в Івано-Франківську вже відбувся конкурс читців серед школярів, присвячений творчості Кобзаря та Каменяра, триває виставка дитячих малюнків за мотивами творів Івана Франка.


Нагадаємо, 2016-й указом Президента України проголошено в державі Рoком Івана Франка.


Івано-Франківська область.

 

Довідково

 

1962 року місто Станіслав було перейменовано на Івано-Франківськ. На честь письменника також назване колишнє селище Янів у Львівській області — Івано-Франкове. На вшанування Івана Франка названо вулиці та площі у багатьох містах України та кількох населених пунктах Росії (Москва, Липецьк, Перм, Тула, Чебоксари), Казахстану й Канади. Ім’я «Каменяр» носить і космічний астероїд.