У літературно-мистецькому житті — неординарна подія: вихід у світ «Поетичної топоніміки», в якій самі автори освідчуються в любові до місць, де народилися і мешкають.


Ідея створення такого видання належить Олесі Франко з Калуша. Вона — правнучка рідного брата Івана Франка. Збірник містить художні твори і краєзнавчі довідки сімдесяти семи авторів про дев’яносто населених пунктів України. Видання багате на фактичний матеріал, цікаві гіпотези, легенди, історичні та сучасні літописи.

 


— Ідея створити таку книгу була викладена в Інтернет — щоб літератори й краєзнавці з усієї України могли розповісти про свою малу батьківщину, — каже Любов Сердунич з Хмельниччини, редактор-упорядник книги (на знімку). — Бо хотілося видати щось світле і мирне; таке, від чого душа заспокоїлася б після переживань Майдану та війни. Відгукнулися на пропозицію сотні поетів, які вважають своє село чи місто не просто мальовничим, а найкращим у світі. Найзмістовніше і найтрепетніше з надісланого доробку ввійшло в збірник.


У «Поетичній топоніміці» широко представлена і Рівненщина. Зокрема, Світлана Скруха оспівала у віршах Пляшеву та Острів, де знамениті «Козацькі могили». Тетяна Корнійчук з Малого Стидина Костопільського району писала про своє село. Є в книзі й 500-літнє селище Млинів, звідки родом Людмила Шумейко (Сас) і Лілія Хомич.


Нині презентаційний тур книги та письменників, які долучилися до її створення, проходить населеними пунктами, які представлені в книзі. Є ідея продовжити «Поетичну топоніміку» і включити в наступне видання уже не дев’яносто поселень, а щонайменше півтисячі. Творчий потенціал для цього неодмінно знайдеться.


Євген ЦИМБАЛЮК, краєзнавець.


Млинів 
Рівненської області.


Фото автора.