Парламентська хроніка

Ранкове засідання 25 березня

 Учора Верховна Рада прийняла відставку Ігоря Тенюха з посади в. о. міністра оборони та призначила новим керівником оборонного відомства Михайла Коваля.

А перед тим парламентарії заслухали інформацію урядовців стосовно найгарячішого нині питання — ситуації в Криму та необхідності виведення з автономії військових частин і евакуації родин військовослужбовців. «Оскільки існує загроза нашим військовослужбовцям та членам їхніх родин, Рада національної безпеки та оборони прийняла рішення щодо тимчасової передислокації військових частин, розташованих в Автономній Республіці Крим та евакуації військовослужбовців. Крім того, Кабінет Міністрів має забезпечити переселення родин військовослужбовців», — сказав в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов та запропонував послухати урядовців з цього питання.

Водночас глава парламенту наголосив, що більшість офіцерів, сержантів та солдатів виконали свій військовий обов’язок, що дозволило розгорнути військові частини та створити угруповання для захисту всіх рубежів нашої держави. «Ми змогли за цей час привести у повну бойову готовність наші Збройні Сили, розпочати часткову мобілізацію та підготувати наші Збройні Сили до виконання їхнього конституційного обов’язку», — наголосив О. Турчинов.

Говорячи про тимчасове виведення військ та переселення родин військовослужбовців, в. о. Президента, Голова Верховної Ради О. Турчинов висловив переконання, що Крим буде визволено від російської окупації та що біженці зможуть повернутися назад.

«Наші військові і громадяни, які змушені сьогодні залишати свої домівки, повернуться на свою Батьківщину, повернуться у свої домівки. І ми чекатимемо цього не так довго. Це відбудеться, я переконаний, найближчим часом», — сказав він та закликав Кабінет Міністрів, установи та відомства, які будуть займатися допомогою біженцям з Криму, не бюрократично, не формально, а щиро поставитися до цієї проблеми. «Для сотень тисяч громадян окупація Криму перетворилася на особисту трагедію. І це біль усієї України. Але Крим був, є і буде українською землею», — наголосив О. Турчинов.

Після цього на той час ще в. о. міністра оборони Ігор Тенюх повідомив, що у понеділок під час розмови керівника Генерального штабу України з начальником генштабу Російської Федерації було досягнуто домовленості про виведення військових частин з півострова Крим у повному складі з озброєнням на штатній основі та що у вівторок мають відбутися переговори щодо механізму та порядку реалізації цих домовленостей.

З цією метою в Генштабі завершується розробка плану передислокації військових частин та передусім виведення особового складу з озброєнням, технікою та матеріально-технічними засобами. «Вважаю, що зазначені заходи дадуть змогу зберегти ядро Військово-морських сил, озброєння та військову техніку для подальшого підвищення обороноздатності держави», — сказав І. Тенюх. При цьому він зазначив, що вартість військового майна, яке знаходиться в Криму, оцінюється в майже 11 мільярдів гривень та що на території автономії зберігається близько 36 тисяч тонн боєприпасів. За словами І. Тенюха, до російської окупації в Криму базувалися 18 тисяч 800 військовослужбовців, з яких 11 тисяч 900 представляли Військово-морські сили, 2900 — повітряні сили та ще 4000 належали до інших військових частин. Однак нині, констатував він, лише близько 6,5 тисячі з них виявили бажання продовжити службу в Збройних Силах України.

Віце-прем’єр-міністр з регіональної політики Володимир Гройсман повідомив, що Кабінет Міністрів утворив координаційний штаб, який нині працює в постійному режимі, а також створено відповідні обласні штаби. Те само стосується й міністерств соціальної політики, освіти, охорони здоров’я, які безпосередньо займаються вирішенням питання переселення громадян на материкову Україну.

Міністр соціальної політики Людмила Денісова зазначила, що ця робота ведеться також у Криму, де організовано урядову «гарячу лінію», на яку вже звернулися майже шість тисяч кримчан. За її словами, кожне третє звернення на «гарячу лінію» стосується поселення та забезпечення житлом. Міністр повідомила, що нині з Криму вже прибули 3600 осіб, при цьому близько 1200 з них прийняла Львівщина та майже 1000 осіб — Івано-Франківщина.

Міністр повідомила, що нині по Україні є 55 тисяч вакансій та що також буде забезпечено можливості переселенцям для перекваліфікації.

Звертаючись до кримчан, міністр запевнила, що всіх, хто не хоче залишатися на тимчасово окупованій території, чекають на материковій частині України. «Всіх їх буде розміщено і всі отримають допомогу», — сказала вона.

Після цього слово знову взяв в. о. міністра оборони Ігор Тенюх, котрий несподівано заявив про свою відставку.

«Розуміючи, що декому не подобаються дії, які я здійснюю як виконувач обов’язків міністра оборони, а також враховуючи непорозуміння в питаннях, які стосуються Автономної Республіки Крим, заявляю, що я за своє місце не тримаюся. Якщо у керівництва є інше бачення й інші кандидатури, я не заперечую і подаю у відставку», — сказав він. До того ж І. Тенюх запевнив, що заяви про те, що військові в Криму не отримували чітких наказів, не відповідають дійсності. За його словами, наказ про використання відповідно до статутів зброї ним було віддано ще 3 березня, що зафіксовано документально, а після того, як під час захоплення частини в Сімферополі було вбито українського прапорщика, він видав повторний наказ про застосування зброї.

Наступне голосування показало, що відставку І. Тенюха підтримали тільки 197 народних депутатів, тож рішення ухвалено не було. Проте після проведених консультацій 228 народних депутатів таки задовольнили заяву І. Тенюха про відставку з посади в. о. міністра оборони. Одразу після цього О. Турчинов запропонував призначити нового очільника Міноборони.

«Провівши консультації з військовими та поінформувавши політичні сили, вношу пропозицію призначити в. о. міністра оборони генерал-полковника Михайла Коваля», — звернувся до народних депутатів в. о. Президента, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов. «За» проголосував 251 народний депутат.

Також О. Турчинов повідомив, що призначив народного депутата, генерала Олександра Кузьмука радником в. о. Президента з питань оборони.

Одразу після цього Олександр Турчинов запропонував народним депутатам проголосувати за його відставку з посади Голови Верховної Ради. Так він відреагував на ранкові заяви представників фракції «УДАР» про можливість внесення на розгляд парламенту проекту такої постанови.

«Щоб не було більше шантажу, пропоную проголосувати за зняття мене з посади Голови Верховної Ради», — сказав О. Турчинов, а коли на табло висвітилося, що «За» проголосували тільки два народні депутати, додав: «Працюємо далі».

Верховна Рада ухвалила 235 голосами в цілому законопроект про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель». Цим документом, зокрема, пропонується зобов’язати державні підприємства протягом трьох робочих днів розміщувати на веб-порталі Уповноваженого органу звіти про результати проведення ними закупівель.

Під час обговорення законопроекту Леся Оробець (фракція ВО «Батьківщина») нагадала, що ціна питання — 250—300 мільярдів державних гривень, які мають витрачатися під громадським контролем.

Свободівець Михайло Головко зазначив, що суть цього законопроекту проста: щоб інформація про державні закупівлі була у відкритому доступі та щоб люди бачили, як витрачаються державні кошти.

Юрій Мірошниченко (фракція Партії регіонів) висловив переконання, що такий підхід підтримають усі фракції. «Законопроект не революційний, але він передбачає, що вся інформація про закупівлі за державні кошти має бути доступна всім громадянам», — сказав він.

Олег Зарубінський (група «Суверенна європейська Україна») висловив думку, що хоч цей закон не подолає всіх зловживань, проте він дасть змогу мінімізувати зловживання. «Вимога одна — протягом трьох діб надрукувати звіт про те, хто, що та за скільки придбав. Чи важко це зробити? Важко тільки тому, хто звик 50 відсотків державних грошей класти до своєї кишені», — сказав він.

Також в цілому ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо включення відомостей про діючих юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців до Єдиного державного реєстру. Необхідність цих змін пов’язана з тим, що за результатами звірки даних відомчих реєстрів органів статистики, податкової служби та Пенсійного фонду України з даними Єдиного державного реєстру з’ясувалося, що у 74 886 юридичних осіб відсутні відомості про коди об’єктів адміністративно-територіального устрою України, що унеможливлює ідентифікацію територіальної належності таких суб’єктів господарювання.

Представляючи проект закону про внесення змін до статті 28 Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень», його автор, народний депутат Віктор Чумак зазначив, що цими змінами пропонується встановити, що інформація про речові права та обтяження на нерухоме майно у формі витягу є доступною будь-якій фізичній та юридичній особі.

Наданий за запитом витяг має містити всю інформацію про історію операцій з нерухомим майном: купівля-продаж, успадкування, іпотека, заборона відчуження чи обтяження об’єкта. Водночас відомості про реєстраційні номери облікової картки платника податків, серії та номери паспортів власників нерухомості та деталізована інформація про обтяження чи іпотеку буде в обмеженому доступі та надаватиметься лише власнику нерухомого майна або їх уповноваженим особам, спадкоємцям чи особам, в інтересах яких встановлено обтяження.

Автор ще одного законопроекту з цього питання свободівець Руслан Марцинків зазначив, що відкритість державного реєстру дасть змогу громадянам ефективніше реалізовувати їхнє право на володіння, користування і розпорядження власністю, а також сприятиме зменшенню порушень прав власності, незаконних оборудок та зловживань чиновників у житловій та земельній сферах. Однак за ухвалення цього законопроекту в першому читанні проголосували тільки 173 народні депутати. Так само не було підтримано пропозицію про відправлення документа на повторне перше читання.

Насамкінець парламент проголосував за призначення низки місцевих виборів.

На початку засідання Голова Верховної Ради Олександр Турчинов повідомив, що 24 березня 2014 року Центральна виборча комісія зареєструвала вісім народних депутатів України. «Відповідно до статті 89 Конституції України народні депутати складають присягу перед народом України», — сказав він. Після цього присягу народних депутатів склали Олег Шевчук, Леонід Макул, Олена Ледовських, Ігор Гринів, Олександр Чубатенко, Олена Колганова (усі представляють ВО «Батьківщина»), Тарас Осауленко, Маркіян Лопачак (обидва представляють «Свободу»).

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Дослівно

Виконуючий обов’язки міністра оборони Михайло КОВАЛЬ: 

«Я чітко розумію всю ту відповідальність, яка на мене покладена. Я вірю в Збройні Сили України і вірю в неньку Україну».

Микола Левченко, Андрій Іванчук. 

Сергій Власенко, Юрій Дерев’янко, Анжеліка Лабунська. 

Андрій Пінчук і Микола Баграєв.