Прем’єр Арсеній Яценюк закликав парламент невідкладно повернутися до голосування за законопроект про конфіскацію 1,5 мільярда доларів колишнього режиму. «Неголосування за цей законопроект — це покривання злочинів колишнього режиму», — заявив він під час учорашнього засідання Кабінету Міністрів та нагадав, що Державна служба фінансового моніторингу України заарештувала ці активи ще 2014 року, а їхніми власниками є зареєстровані на Кіпрі, Сейшелах, Панамі, у Великобританії, Белізі 42 компанії-нерезиденти. «Власники цих компаній напряму пов’язані з Віктором Януковичем та його найближчим оточенням», — наголосив А. Яценюк та продемонстрував матеріали, які містять графіки та схеми, за якими виводилися ці кошти.

 

Глава уряду ще раз висловив переконання, що ці 1,5 мільярда доларів мають бути конфісковані та, відповідно до закону про держбюджет, частина цих коштів має бути відправлена до Міноборони для виконання державного оборонного замовлення, а інша частина — спрямована на соціально-економічний розвиток держави.

Прем’єр, звертаючись до фракцій коаліції, нагадав, що відновлення справедливості було і є ключовою вимогою Майдану та українського народу. Тим паче що ці 1,5 мільярда доларів можуть зрівнюватися з обсягом допомоги від уряду США. «Хто ж нам допомагатиме, якщо кошти, які ми заарештували, протягом року не конфісковані і не завершено розслідування», — запитав А. Яценюк та висловив сподівання, що парламент невідкладно повернеться до голосування за цей законопроект.

А поки цього не сталося, прем’єр передав матеріали розслідування Арсену Авакову та доручив йому зв’язатися із західними партнерами, щоб не дати можливості переписати власників цих компаній, бо може вийти так, що невдовзі й конфіскувати буде нічого.

Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Максим Нефьодов, презентуючи Державний портал адміністративних послуг, зазначив, що тепер громадянам не потрібно буде їхати до Кабміну чи інших державних органів та подавати велику кількість документів для того, щоб, наприклад, отримати ліцензію. Адже вони зможуть зайти на цьому порталі до особистого кабінету та, сидячи вдома, подати всі необхідні документи в електронному вигляді й отримати швидку відповідь. Щоправда, поки що в новий формат переведено лише 16 послуг, проте уряд ставить завдання, щоб найближчим часом усі дозволи чи ліцензії можна було отримати без особистого контакту з чиновниками.

Уряд підтримав україно-італійську міжурядову угоду про взаємне визнання посвідчень водія. За словами міністра внутрішніх справ Арсена Авакова, після набуття цією угодою чинності українські водійські права визнаватимуться в Італії, а італійські — в Україні.