Ми вже неодноразово писали про незаконне будівництво, що ведеться у дворі будинків № 10, 12, 12-Б по вулиці Горького (Антоновича) в місті Києві. До речі, будинок № 10 має понад 100-річну історію, до того ж належить до об’єктів культурної спадщини. Будівництво без погодження із державними органами біля таких культурних пам’яток не лише впливає на архітектуру міста, а є вкрай небезпечним для мешканців цих будинків, оскільки провокує просідання ґрунту, появу тріщин, руйнування будівлі зрештою.

 

Нагадаємо, що початком історії з самочинним будівництвом стала реєстрація 15 жовтня 2015 року департаментом Державної архітектурно-будівельної інспекції в місті Києві декларації про початок виконання робіт «Реконструкція нежитлових приміщень з їх об’єднанням за адресою: м. Київ, Голосіївський район, вул. Горького 12-В, 12-Г». Нежитлові приміщення, про які надалі йтиметься, — це дві цегляні споруди, одна з них приблизно з 1901 року слугувала дворовою громадською вбиральнею, а друга була гаражем. Марно шукати приміщення за адресою Горького, 12-В і 12-Г: відомості про ці земельні ділянки в міському земельному кадастрі відсутні, так само, як і на будь-якій мапі Києва. І не лише інформація про них відсутня, в Департаменті земельних ресурсів КМДА навіть не зареєстровано документів, що посвідчують право користування на умовах оренди чи право власності на ці ділянки. Мати право власності на нерухомість без права власності або користування земельною ділянкою, на якій ця нерухомість розташована, неможливо, відповідно, не можна і щось будувати на цьому місці, поки не буде вирішено земельне питання.


На запит «Голосу України» Департамент земельних ресурсів КМДА повідомив, що на земельній ділянці на вул. Горького, 12 наявні ознаки виконання будівельних робіт — влаштування на місці демонтованих гаражів бетонної конструкції, що має ознаки бетонної плити. Мало того, ділянка, про яку йдеться, згідно із даними міського земельного кадастру на підставі технічного звіту з встановлення зовнішніх меж землекористування, обліковується за житловим будинком, який перебуває в комунальній власності територіальної громади Києва, а не за фізичною особою, яка здійснює будівництво. Отже, таке будівництво має всі ознаки самочинного, тобто незаконного.


Хоча державні органи і знають, що проводиться самочинне будівництво, проте їх кволість та безпорадність прогресують з кожним днем. Ще в жовтні 2015 року працівниками обслуговуючої дільниці було здійснено огляд місця проведення ремонтних робіт та виявлено, що власник демонтував усі стіни зазначених гаражів, одна з яких завалилася у викопану яму. Про виявлене будівництво повідомили Державну архітектурно-будівельну інспекцію, і 30.10.2015 року Департаментом ДАБІ міста Києва було зафіксовано виконання робіт із демонтажу цегляних стін гаража, в результаті чого видано припис про зупинення будівельних робіт та скасовано реєстрацію декларації.


Цікаво, що після сусідського невдоволення забудовник у своєму листі-зверненні до нелояльних мешканців сусідніх будинків зазначив, що його «проект реконструкції старих аварійних будівель передбачає невелике по висоті будівництво». Багатьох саме і налякало приблизне зазначення розміру майбутньої будівлі, бо, здається, забудовник і сусіди розуміють його по-різному. Постає запитання, а чи повідомив він про «невеличке по висоті будівництво» органи архітектури? Адже йшлося про реконструкцію, яка передбачає збереження елементів несучих і огороджувальних конструкцій, а не повне їх руйнування із поглибленням котловану та зведенням залізобетонного фундаменту під багатоповерховий будинок.


Забудовник пішов до суду, оскільки вважає, що Департамент державної архітектурно-будівельної інспекції у місті Києві своїм рішенням незаконно скасував реєстрацію декларації щодо проведення «реконструкції». 24 грудня 2015 року забудовнику вдалося зупинити дію зазначеного рішення завдяки суддям Київського апеляційного адміністративного суду, котрі виявили неабияку турботу про гаражі горе-забудовника, яких на день оголошення судом рішення по факту (фізично) вже не було. Департамент ДАБІ м. Києва спробував оскаржити це рішення, проте їм відмовили навіть у відкритті провадження. Після чого «реконструктор» неодноразово намагався поновити будівництво. Місцеві мешканці цьому завадили єдиним способом, який їм доступний, — блокуванням роботи будівельної техніки. Протистояння будівельників і мешканців прилеглих будинків іноді ледве не доходило до бійки — поліцейські лише спостерігали.


А нещодавно забудовнику стало на заваді дерево, яке росло у дворі. Як виявилося, дерево зрізали на підставі акту, виданого понад 10 років тому, який нібито підписали представники КП «Київжитлоспецексплуатація». Серед підписантів цього акта виявився і сам пан забудовник. Мешканці будинку не перестають дивуватися тому, як легко декому вдається обходити закон, використовуючи охоронні фірми, сумнівні документи та безпорадність державних органів.


Мешканці будинків всерйоз побоюються за продовження будівництва в їхньому дворі. І як зазначив сам забудовник у письмовому зверненні до сусідів: «Порядок і затишок не там, де панує беззаконня і самоуправство, а де побудовані відносини на повазі та відповідальності». Ці слова — ніби знущання над людьми, які, боячись за цілісність своїх будинків (на одному вже з’явилася помітна тріщина), змушені витрачати свій час на боротьбу із черговим забудовником. Проте в цій історії найбільше вражає навіть не нахабність та безстрашність порушника спокою жителів декількох будинків, а кволість, безпорадність державних органів, які, маючи владні повноваження, не можуть покарати винних. Далі буде.

 

«Реконструйовані», фактично знесені, споруди та понівечені забудовником дерева.


Фото надане мешканцями мікрорайону.