Проблема

 

Катастрофічною називають ситуацію, що склалася з лікуванням хворих у Вінницькому обласному клінічному онкодиспансері. Тут залишився тільки один апарат променевої терапії. Та й той використовують уже десять років. Експлуатують по 18 годин на добу. Щоб отримати призначені процедури, деякі пацієнти змушені приходити на них вночі.

 

— Замість 25—30 хворих протягом дня обслуговуємо на цьому єдиному апараті 130 пацієнтів, — розповіла завідувач відділення променевої терапії диспансеру Світлана Григоренко. —Три роки тому мали ще один такий апарат. Та він вичерпав свій ресурс, часто виходив з ладу і його, зрозуміло, списали. Якщо й цей зламається, то життя багатьох хворих опиниться під загрозою.


Щоб привернути увагу до наболілої проблеми, працівники онкодиспансеру скликали прес-конференцію. «У нашому лікарняному закладі, а він у регіоні єдиний такого профілю, обладнання ще 80—90-х років, — каже заступник головного лікаря Вінницького обласного клінічного онкодиспансеру Володимир Клибанівський. — Воно не тільки морально застаріло, а й вичерпало свій ресурс експлуатації. Особливо гостро відчуваємо проблему з гамма-терапевтичним апаратом. Він один на всі лікарняні установи області, хоча згідно з медичними стандартами таких у нас має бути шість одиниць. Прикро, що наша область чи не єдина в державі, де так гостро відчувається проблема лікування хворих методом променевої терапії».


Представники лікарняного закладу, які взяли участь у розмові з журналістами, наводили приклад, коли пацієнти змушені приходити на процедури на згаданому апараті навіть вночі. «Буває навіть о другій годині ночі...» Так само вночі фахівці здійснюють технічне обслуговування апарата, бо вдень зробити це неможливо через потік пацієнтів. Не дивно, що деяких пацієнтів направляють з Вінниці у сусідні області. За словами працівників онкодиспансеру, на всі звернення до Мінохорони здоров’я сприяти у розв’язанні проблеми навіть відповіді не отримали.


Медики-онкологи також повідомили, що на території їхнього закладу споруджується комплекс спеціальних приміщень для розміщення в ньому так званого лінійного прискорювача. Між собою лікарі і пацієнти називають такий комплекс «бункером». За словами учасників прес-конференції, роботи виконано на 85 відсотків. Здійснюють їх за кошти обласного бюджету. Журналістам повідомили, що існує домовленість з представниками медичного відомства Китаю, звідки має надійти необхідне обладнання. Без участі МОЗ таке питання не вирішити. У колективі онкодиспансеру скаржаться, що його також гальмують чиновники. Просять запитати їх: «Чому?»

Вінницька область.