У перелік європейських міст, з оркестрами яких працюють австрійські диригенти, тепер увійшов і Сєверодонецьк.

 


Шлях з Відня до Луганська першим проклав австрійський диригент і композитор Курт Шмід. З колективом обласного академічного симфонічного оркестру його пов’язувала багаторічна творча дружба, яка допомогла луганським музикантам і солістам вийти на європейський рівень. Початок воєнних дій на Донбасі змінив долю колективу. Одні залишилися в окупованому Луганську, частина роз’їхалася по Україні, частина перемістилася в Сєверодонецьк, щоб стати основою нового колективу. Курт Шмід, щойно довідався про відродження оркестру, прибув у Сєверодонецьк. Після кількох днів репетицій симфонічний оркестр під керуванням Шміда навесні минулого року дав свій перший концерт.


Сьогодні ж у Сєверодонецьк приїхав молодий колега Шміда, віденський музикант П’єр Піхлер (на знімку). За словами одного городянина, Сєверодонецьк стає місцем паломництва віденських музикантів. П’єр вчився у Відні в Університеті музики й ужиткового мистецтва, потім працював у віденській «Опері». Був у концертних турне в різних містах Європи, Японії, обох Америк. Тепер і Сєверодонецьк увійшов у перелік європейських міст, де працював П’єр.


— Курт дуже хотів, щоб я попрацював із цим колективом, — розповідає він. — Оркестру, звичайно, дуже складно з новою програмою — Бетховен, Шуберт. Ці композитори дуже різні за стилем. Програму для концерту вибирав Курт Шмід, і вона насамперед спрямована на розвиток оркестру. Якщо раніше музиканти грали відносно легку музику, то сьогодні завдання ускладнилося. Ми добре попрацювали, і результат можна побачити під час виступу. Я задоволений. Хоча віденський стиль виконання для оркестру, мабуть, досить складний. Музиканти добре грають Шостаковича або Чайковського, але я поки що не зовсім опанував їхній стиль. Словом, ми вивчаємо й учимо один одного. Якщо оркестру сподобається працювати зі мною або Курт запросить ще раз, я, звичайно, приїду.


В Україні П’єр не вперше. Його дружина українка, родом із Дніпропетровська. І хоча за десятки кілометрів від Сєверодонецька проходить лінія розмежування з окупованою частиною Луганщини, їхати сюди не боявся.


— Тому що Курт Шмід порадив. Мені 38 років, а він набагато старший за мене, досвідченіший, і я йому довіряю. Він сказав, що все гаразд, тому я — тут.

Луганська область.

 

ДО РЕЧІ

 

Минулого вівторка в рамках культурно-мистецької акції «Нескорена Луганщина» Луганський симфонічний оркестр з успіхом дав концерт у столичній Національній філармонії. Одразу після цього, як повідомив глава держадміністрації області Георгій Тука, музиканти отримали пропозицію завітати на гастролі до Польщі.


Фото автора.