Чи «говорить» нелегальна зброя з АТО і наскільки вона становить небезпеку для мешканців Вінниччини? Відповіді на ці запитання шукали спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Рюне Кастберг та Мар’ян Скарлатеску під час розмови з головою Вінницької облради Анатолієм Олійником.


За інформацією прес-секретаря голови Вінницької облради Ірини Ярошинської, гостей загалом цікавила ситуація з безпекою в регіоні. Нагадаємо, область має понад двісті кілометрів кордону з Молдовою і невизнаною Придністровською Республікою. Вони відверто запитували, наскільки реальною є загроза для мешканців краю з огляду на нелегальне ввезення зброї із зони АТО. Голова облради зазначив, що це питання контролюють не тільки правоохоронні органи. В області активно діють громадські організації, зокрема, представники 124 з них входять до громадської ради при очільнику облради. Вони також зобов’язалися стежити за такими фактами й у разі виявлення інформувати органи правопорядку. Кричущих випадків застосування нелегальної зброї зафіксовано не було.


Рюне Кастберга цікавила підтримка владою демобілізованих воїнів. Пан Олійник повідомив, що сім’ї загиблих, а також поранені отримують грошову допомогу від обласної і міської влади. Підтримка виявляється у наданні земельних ділянок (їх виділено п’яти тисячам учасників АТО), дольовій участі у придбанні житла, допомозі у працевлаштуванні, проведенні психологічних тренінгів тощо. За фінансової підтримки обласної і місцевої влади відновлено ліквідовану раніше військову частину. До речі, питання зайнятості представники ОБСЄ також не залишили поза увагою. За офіційною інформацією, в регіоні з 450 тисяч осіб працездатного віку 30 тисяч шукають роботу.


Гості не оприлюднили свої висновки з отриманої інформації. Не уточнили, чим викликано відвідання ними Вінниччини. Крім пана Олійника, з ними спілкувалася його заступник Людмила Щербаківська.

Вінницька область.