Вінницький міський суд під час засідань 18,19 і 20 березня не застосував запобіжний захід стосовно підозрюваного у державній зраді колишнього начальника поліції області Антона Шевцова.

— У зв’язку із закінченням відведеного терміну розгляду клопотання слідчого СБУ про застосування запобіжного заходу залишити документ без розгляду, — ухвалив слідчий суддя Юрій Ковбаса.
Після цього підозрюваного відпустили з-під варти, він швидко залишив приміщення суду. На вулиці сів в автомобіль і так само швидко поїхав у невідомому напрямку. Чому суд не задовольнив клопотання слідчих?
Одна з причин — відверте затягування розгляду справи адвокатами обвинуваченого. Вони заявляли клопотання про відвід суддям, навіть секретарю судового засідання, прокурору. Спочатку адвокатів було троє, згодом долучився четвертий захисник. Друга причина — численні скарги затриманого на погіршення стану здоров’я з вимогою викликати лікарів. Двічі після таких звернень його доправляли до лікарні для медичного огляду. На цей період у судовому засіданні оголошували перерву. Підозрюваний вигравав потрібний час.
У неділю о 19-й годині, після повернення підозрюваного з лікарні, прокурор заявив клопотання про обрання йому запобіжного заходу. В цей час екс-начальник поліції скористався ще одним прийомом затягування часу — заявив про відвід усім чотирьом своїм адвокатам. Мотивував це тим, що вони не зуміли довести в суді факт неправомірності його затримання. Суд призначив йому державного захисника. До завершення терміну прийняття судом рішення залишалося менше години. Підозрюваний знову поскаржився на погіршення стану здоров’я. До зали засідань ще раз викликали медиків. Вони оглянули його на місці. Загалом протягом двох днів засідань підозрюваний чотири рази скаржився на стан здоров’я. Щоразу суддя змушений був оголошувати перерву і викликати лікарів.
Державному захиснику, який прибув до залу судового засідання, залишилося констатувати факт, що час (72 години з моменту затримання) на прийняття судом запобіжного заходу сплив. Тому підозрюваний має бути звільнений з-під варти. Як ми вже повідомляли, колишнього начальника Національної поліції у Вінницькій області підполковника Антона Шевцова затримали під час спроби виїхати за межі держави на кордоні з Республікою Білорусь 17 березня ц. р. У нього вилучили квиток на авіарейс Мінськ—Москва на 18 березня. Кримінальне провадження порушено за ч. 1 статті 111 Кримінального Кодексу України («Державна зрада»).

Вінницька область.